ua en ru

В Україні 1 січня 2011 р. набув чинності закон "Про захист персональних даних"

В Україні 1 січня 2011 р. набув чинності закон "Про захист персональних даних". Верховна Рада України (ВР) ухвалила цей закон у червні минулого року, повідомляє BBC.
Закон вимагає створення Державного реєстру баз персональних даних усіма підприємствами і організаціями незалежно від форм власності. Фактично усі вони мають стати власниками баз персональних даних і зареєструвати їх.
В Україні нараховується понад 1 млн суб'єктів господарювання, і усі вони мають створити такі бази, зареєструвати їх і постійно вносити у них зміни.
Закон передбачає також створення уповноваженого державного органу із захисту персональних даних, якому надається право вільного доступу до будь-яких приміщень, де зберігається чи здійснюється обробка персональних даних.
Автори закону, серед яких Міністерство юстиції України, кажуть, що ухвалюючи закон, Україна адаптується до європейського законодавства. Вони нагадують, що Україна взяла зобов'язання ратифікувати та запровадити конвенцію про захист персональних даних.
"Безумовно, цей закон, а також ратифікація конвенції Ради Європи про захист персональних даних є одним із елементів покращення співпраці з Європейським Союзом в цілому", - заявляв раніше заступник директора департаменту міністерства юстиції з питань адаптації законодавства України до законодавства ЄС Тарас Качка.