ua en ru

У Туреччині на дні озера виявили християнську базиліку IV століття

На дні озера Ізнік в провінції Бурса на північному заході Туреччини області нещодавно були виявлені руїни стародавньої християнської базиліки. Про це нещодавно повідомив сайт "Анталія сьогодні". Була поширена інформація Імператорського православного палестинського суспільства, в якій йдеться про те, що професійна команда пірнальників досліджувала і провела фотозйомку храму, побудованого майже 1600 років тому. Водолази в супроводі археологів з місцевого музею перебували під водою 2,5 години, повідомляє портал "Седмица.ru".

Храм був виявлений в 20 метрах від берегової лінії під час фотозйомки , проведеної з повітря. Провінція Бурса відома як один з найважливіших осередків християнства в Туреччині. На початку передбачалося, що виявлений храм - церква Св. Петра, яка згадується в багатьох християнських джерелах , хоча до цих пір ніякі докази її існування виявлені не були . Однак тепер стало відомо, що храм спорудили на честь Неофіта Нікейського.

Професійна команда дайверів прибула для досліджень на запрошення муніципалітету Бурси. Водолази оглянули і виміряли, дослідили технічні особливості споруди в основній частині церкви.

Церква ставиться до ранньої візантійської епохи . За словами дослідників , стіни мають товщину в 1 метр , спорудження досить велика, включає два нефа , гробницю і напівкруглу апсиду на вході. Швидше за все, причиною руйнування і відходу під воду став землетрус, що стався в регіоні в 740 році н.е.

Церква була побудована на честь святого мученика Неофіта Нікейського, 16 -річного юнака, в 303 році убитого римськими солдатами. Це сталося в правління імператора Діоклетіана, до прийняття Міланського едикту, надовго припинив гоніння на християн в межах Римської імперії.

Як розповідається в житії мученика, ще в отроцтві Неофіт був прославлений даром чудотворення. Коли імператор почав примушувати всіх жителів поклонятися ідолам, Неофіт добровільно з'явився в Никею і сміливо почав викривати нечестя язичницької віри. Ті, що прийшли в лють гонителі підвісили святого на дереві , били його воловими жилами і стругали тіло залізом. Потім замкнули його в розпечену піч , але святий мученик залишився неушкодженим, пробувши в ній 3 дні і 3 ночі. Кинули звірам, але й вони не чіпали юнака. Тоді один з мучителів встромив спис у груди святого, і страждалець відійшов до Господа.

Професор Мустафа Шахін , глава факультету археології Улудагского університету, підкреслив, що завдяки проведеним дослідженням вдалося отримати важливу інформацію про затопленої церкви.

"Церква була побудована в IV -V століттях нашої ери. Її архітектура нагадує стиль церкви Айя -Софія в Ізника. Ми зіткнулися з ім'ям святого Неофіта . Це християнський мученик, що постраждав за часів ранньої Римської імперії, коли щодо християн застосовувалися різні репресивні заходи", - наводить слова вченого агентство " Благовест- інфо".

За словами професора, церква була побудована на місці, де загинув юнак. Хоча точну дату зведення церкви поки встановити не вдалося, швидше за все , вона була побудована після 313 року.

Тепер музейники займуться вивченням всіх отриманих даних. Тим часом Міністерство культури і туризму вирішує питання про надання цьому регіону статусу. Це буде або об'єкт, що охороняється, або доступний для підводного туризму.