ua en ru

У Тунісі відзначили річницю революції

У Тунісі відзначили річницю "жасмінової революції", що поклала почало "арабській весні", передає Reuters. Тисячі людей вийшли на площу Бургіба, несучи прапори і транспаранти з гаслами "Туніс вільний!" і "Прощай, диктатура, привіт, свобода!". Нове керівництво країни, на знак пошани до народного початку революції, не почало проводити офіційних заходів, запропонувавши людям самим відзначити свято так, як їм подобається.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав країну з роковинами, відзначивши особливу роль подій в Тунісі в минулому році. "Хоробрість туніського народу відгукнулася в серцях по всьому регіону і надихнула людей на боротьбу за свободу і свої права", - говориться в його заяві.

Новий Президент країни Монсеф Марзукі оголосив 14 січня національним святом, і оголосив про амністію 9 тис. ув'язнених і скасування 122 смертних вироків.

Нагадаємо, саме Туніс дав старт "арабській весні". Екс-Президентові Зіну бен Алі довелося втекти з країни після того, як самоспалення протестувальника викликало масову незадоволеність чинним режимом.