ua en ru

В.Цушко провів зустріч з М.Райзером

Міністр економіки України Василь Цушко провів робочу зустріч з директором Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартіном Райзером, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Під час зустрічі сторони обговорили стан реалізації спільних проектів, а також можливості започаткування нових. Зокрема, йшлося про підтримку Світовим банком проекту "Видача державних актів на право на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру". Метою цього проекту є захист права власності на землю шляхом видачі державних актів на право власності на земельні ділянки та створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру.

"Одним з пріоритетних завдань уряду, визначених в державній програмі економічного і соціального розвитку на 2010 р., є питання реформування відносин власності. Це питання є пріоритетом нашої співпраці зі Світовим банком. В рамках проекту "Видача державних актів на право на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру" планувалось запровадити в Україні кадастрово-реєстраційну систему, яка б поєднувала ведення Державного реєстру прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру. На жаль, через тривалу невирішеність на законодавчому рівні питання щодо установи, відповідальної за впровадження та функціонування системи реєстрації прав на нерухоме майно, фінансування запровадження кадастрів було припинено", - сказав В.Цушко.

На думку міністра економіки, основними вадами діючої системи прав на нерухоме майно є облік землі та будівель різними органами державної влади, закритість реєстрів та кадастрів, відсутність гарантій непорушності прав добросовісного набувача з боку держави, а також надзвичайна обтяжливість процедури реєстрації прав власності та отримання довідок.