ua en ru

У ЦВК вважають неправомірними деякі рішення судів щодо реєстрації кандидатів на вибори Ради

Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна вважає неправомірними деякі рішення судів щодо реєстрації кандидатів у народні депутати на виборах до Верховної Ради України.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна вважає неправомірними деякі рішення судів щодо реєстрації кандидатів у народні депутати на виборах до Верховної Ради України, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, вона вважає завідомо неправомірними рішення Вищого адміністративного суду та Київського апеляційного адміністративного суду щодо реєстрації окремих кандидатів, яким раніше ЦВК відмовила в реєстрації.

"Рішення судів, які зараз покладені в основу проекту постанови, для мене є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, вони суперечать судовій практиці, які приймалися поруч судів, в тому числі, і цієї інстанції... Така судова практика породжує значні перешкоди в діяльності Центральної виборчої комісії та створює загрозу реалізації виборчих прав громадян України", - зазначила Усенко-Чорна.

За її словами, подібні рішення судів створили суттєві перешкоди для діяльності ЦВК, зокрема значно уповільнили друк бюлетенів.

Згідно з ухвалою ВАСУ, сьогодні під час засідання ЦВК зареєструвала у порядку самовисування по одномандатному виборчому округу № 154 (Рівненська область) Петра Луцюка та округу № 200 (Черкаська область) Олега Баштана.

Крім того, на вимогу Київського апеляційного адмінсуду, ЦВК зареєструвала самовисуванцем по одномандатному виборчому округу № 16 (Вінницька область) нинішнього нардепа Романа Стаднійчука.