ua en ru

У ЦВК не бачать можливості проводити підготовку до виборів у 13 із 32 округів на Донбасі

Центральна виборча комісія України (ЦВК) розробила механізм голосування для жителів Криму і Севастополя та громадян, які тимчасово переселені зі сходу України, а також військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції. Про це сьогодні заявив голова ЦВК Михайло Охендовський під час зустрічі з новопризначеним координатором проектів ОБСЄ в Україні послом Вайдотасом Вербою, повідомили у відділі взаємодії із засобами масової інформації секретаріату ЦВК.

Охендовський при цьому зазначив, що, на жаль, сьогодні є можливість проводити підготовку виборів лише в 9 із 21 виборчого округу, які утворені в межах Донецької області, і в 4 з 11 виборчих округів, утворених у межах Луганської області. При цьому глава ЦВК сподівається, що ситуація там стабілізується, і всі виборці Донецької та Луганської областей зможуть взяти участь у позачергових виборах народних депутатів України.

"У будь-якому випадку ЦВК робитиме все можливе, щоб у цих областях вибори відбулися на кожній виборчій дільниці, де це безпечно. До того ж у нас вже напрацьований механізм тісної взаємодії із СБУ, Генеральною прокуратурою, МВС та Міноборони щодо забезпечення безпеки виборців, членів окружних і дільничних комісій, органів ведення Державного реєстру виборців", - наголосив Охендовський.

В цілому, голова Центрвиборчкому відзначив важливість максимального залучення в загальнонаціональні виборчі процеси громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя, а також виборців, які були змушені тимчасово виїхати з окремих районів Донецької та Луганської областей, та військовослужбовців, які несуть службу в зоні АТО.

Співрозмовники обговорили й питання організації голосування громадян України на закордонних виборчих дільницях. За словами Охендовського, з метою подальшого поліпшення умов для волевиявлення розглядається можливість відкриття в майбутньому додаткових ділянок, зокрема, на території Республіки Молдова.

Як повідомлялося, на Донбасі за станом на 9 вересня прийняли присягу 4 із 32 окружкомів.

Нагадаємо, позачергові вибори Верховної Ради призначені на 26 жовтня 2014 р.

8 вересня Кабінет міністрів України виділив Центральної виборчої комісії 957 млн ​​792,7 тис. грн для забезпечення підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України.