ua en ru

У Церкві будуть вінчати одностатеві пари швейцарського кантону

Протестантська церква в швейцарському кантоні Бі буде освячувати союз геїв за всіма вимогами Синоду Реформаторської Євангелічної церкви. Синод кантону Во прийняв новий регламент, який дозволить проводити урочисте богослужіння під час вінчання одностатевих пар. Правда, мова йде не про одруження, а про спеціальний обряд.

Представники Реформаторської Євангелічної церкви кантону Во, які зібралися на Синод в Лозанні, домовилися про те, як слід вінчати одностатеві пари. Регламент був прийнятий 55 голосами при семи утрималися і трьох "проти". Згідно запропонованої процедурі, обряд містить деякі елементи традиційного вінчання. Він включає в себе урочисте богослужіння і проповідь. Священик нагадав зареєстрованим партнерам про їхні узи і помолився за нову пару . При цьому пастор міг відмовитися чинити союз із теологічних мотивів.

На відміну від традиційно прийнятого таїнства вінчання, в чин для одностатевих пар не входить традиційне благословення. У прес-релізі Реформаторської Евангелістської церкви уточнюється, що "священнослужитель, якому доручено урочисте богослужіння, буде стежити за тим, щоб уникнути плутанини з символами , властивими вінчанню". Нове таїнство з'явиться в протестантських церквах кантону 1 січня 2014.

Рішення вивчити детальніше питання про введення спеціального літургійного чину для одностатевих пар Синод прийняв рік тому. На останніх зборах були визначені деталі , за якими буде проходити новий обряд. Таким чином , Реформаторська Євангелістська церква кантону Во стане першою франкомовної церквою в Швейцарії , яка пропонує подібну послугу для зареєстрованих партнерів. Відзначити свій союз одностатевим парафіянам досі можна було в дев'яти церквах Конфедерації , в числі яких парафії Берна і Фрібурга. У Женеві і Невшателі , навпаки , подібної процедури не передбачено.

У моделі , яку прийняв кантон Во, мова йде про зареєстроване партнерство. Нагадаємо , що реєстрація гомосексуальних пар в Швейцарії стала можлива в 2007 році завдяки вступу в силу Федерального закону "Про зареєстрованому партнерстві між особами однієї статі " ( LPart ) . За період з 2007 по 2011 рік у кантоні Во були з'єднані узами партнерства 511 пар, серед яких дві третини - чоловіки.

За інформацією газети Tribune de Genève , напутні слова від пастора на початку спільного життя хотіли б отримати і багато женевські гомосексуальні пари . Слід зазначити , що ще в 1992 році питання про вінчання одностатевих партнерів піднімався на зборах Протестантської женевської церкви ( EPG). Таким чином , священики задумалися над долями гомосексуальних пар задовго до того , як у кантоні було прийнято законодавство про зареєстроване партнерство ( на початку 2000- х років). Другий раз питання піднімалося протестантською церквою в 2006 році , проте тоді пріоритетними стали фінансові труднощі , які відчувала EPG в той час. Таким чином, поки Женевським геям доводиться звертатися за благословенням до інших конфесій - Євангелічної лютеранської ( американської чи німецької) і Християнсько -католицької церквам , які надають подібні послуги своїм парафіянам.

Слід зазначити, що рішення Реформаторської Євангелічної церкви не всім припало до душі. Так, газета 24Heures повідомляє про відгуки , отриманих від парафіян EERV після прийняття рішення Синодом . Деякі протестанти кантону почуваються зрадженими і погрожують залишити лоно церкви. Проте президент Синодального ради EERV Естер Гайар вважає, що негативні реакції були б і у випадку протилежного рішення. "Питання дійсно дуже делікатне", - говорить вона, відзначаючи, втім, що в цьому випадку невдоволення висловлюють у першу чергу представники євангелістського крила. Проте, зміни говорять про те, що Реформаторська Євангельська церква намагається йти в ногу з часом.

Як зазначив голова Інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда "православні віруючі , представники інших традиційних релігій Росії, багато нерелігійних людей виступають проти пропаганди одностатевих відносин. Їх підтримують багато християн , іудеї і мусульмани на Заході, а деякі світові ЗМІ вперто намагаються створити картину , що спотворює дійсність".