ua en ru

У третьому кварталі 2014 року забудовники проектували лише доступне житло — експерт

У третьому кварталі 2014 року забудовники проектували лише об'єкти житла економ-класу. Про це повідомила директор проектної компанії "АИММ-ГРУП", Ганна Іскіердо.

У третьому кварталі 2014 року забудовники проектували лише об'єкти житла економ-класу. Про це повідомила директор проектної компанії "АИММ-ГРУП", Ганна Іскіердо.

"Багато забудовники чекали початку осені і виборів, бо тільки зараз починає пожвавлюватися попит на проектні роботи. Поки мова йде тільки про передпроектних проработках для майданчиків, які є у власності інвесторів. Як і криза 2008 року, попит є тільки на проектування та будівництво житла. Мова в даному випадку йде про соціальному (найдоступнішому) житло, на яке завжди є попит. Це завжди можливість капіталізувати наявні на руках гроші, тим більше під час зростання курсу долара та нестабільної політичної ситуації", - говорить експерт.

За її словами, сьогодні замовник як ніколи вимогливий до проектних рішень.

"Зараз інвестор приймає до розгляду найбільш оптимальні і дешеві архітектурно-інженерні концепції. Це єдиний спосіб замовника зменшити собівартість будівництва", - стверджує Ганна Іскіердо.

Вона також зазначила, що вартість проектних робіт залишилася колишньою, так як виросла сама собівартість проектування.

"Питання вартості проектування - завжди індивідуальний, так як у кожного замовника є свої вимоги до проектних рішень. На щастя, багато замовників розуміють, що, знижуючи вартість проектних робіт, вони втрачають якість, а останнім жертвувати будівельнику не можна", - каже вона.

Джерело:delo.ua