ua en ru

В Сумській обл. знешкоджена ОЗГ, яка займалась викраданням людей

Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Сумській обл. викрили організовану злочинну групу, учасники якої з метою збагачення викрадали людей та змушували їх підписувати документи на право розпоряджатися їхніми домівками, повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України.

Організував ОЗГ раніше засуджений 33-річний мешканець міста Суми, відомий у кримінальних колах на прізвисько «Чавело». За оперативними даними «Чавело» підтримував тісні зв'язки зі «злодієм у законі» «Льорою Сумським». Також, до злочинної групи увійшло двоє сумчан, один з яких раніше притягувався до кримінальної відповідальності.

Вказана організована злочинна група була створена наприкінці 2009 р. для незаконного збагачення шляхом примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань, вимагань, шахрайств та незаконних позбавлень волі потерпілих. Учасники ОЗГ підшукували серед місцевих мешканців м. Суми самотніх осіб, які зловживали спиртним і мали будь-яку нерухомість. Діючи проти їх волі, вивозили останніх на підготовлені квартири та будинки і, обмежуючи їх права і свободу із застосуванням погроз, насильства, незаконно утримували до повного оформлення нерухомості на користь учасників організованої злочинної групи і укладання угод послідуючої перепродажі нерухомості.

Оперативниками задокументовано 14 таких епізодів злочинної діяльності ОЗГ та відшкодовано 143 тис. 885 грн.

Відносно учасників організованої злочинної групи порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою), ч.3 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.4 ст.189 (вимагання), ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю), ч.3. ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом), ч.3 ст.307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів), ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.3 ст.199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей) та ч.3 ст.357 (незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом) КК України. Відносно «Чавело» та ще одного учасника злочинної групи обрано запобіжний захід у вигляді арешту, третьому - підписка про невиїзд. Кримінальну справу направлено до суду.