ua en ru

У столиці Сирії біля Палацу правосуддя прогриміли два вибухи

Поруч з Палацом правосуддя в сирійській столиці сталося два вибухи. Про жертви і постраждалих відомостей немає. За повідомленнями очевидців, поряд з державним будівлею в повітря піднялися клуби диму.

За твердженнями державного телебачення, вибухові пристрої були закладені в старому гаражі, неподалік Палацу. Сирійська влада ставить собі в заслугу те, що змогла виявити одну з трьох бомб і заздалегідь знешкодити її.

У травні і червні 2012 року ситуація в Дамаску і його околицях різко загострилася. 26 червня на околиці сирійської столиці відбулися зіткнення між прихильниками і противниками Президента Башара Асада. Всього, за твердженням "Центру по стеженню за дотриманням прав людини", в близькосхідному державі за цей день, що став одним з найбільш кровопролитних в 2012 році, загинули більше 130 осіб.

27 червня не менше п'яти осіб було вбито під час нападу невідомих на будівлю проурядової телекомпанії Al-Ikhtibaria. У сірійській опозиції відмовилися взяти на себе відповідальність за те, що трапилося, зв'язавши подію з конфліктом серед прихильників Асада.
Останні місяці сирійского протистояння відзначені зростанням терористичної активності противників чинного режиму. У травні 2012 року в результаті теракту на військовій базі на південь від Дамаска були вбиті 55 осіб.

Ситуація загострюється ще й ззовні. Раніше сьогодні повідомлялося, що турецькі сили протиповітряної оборони стягують до кордону із Сирією. Напередодні турецький прем'єр Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що будь-який об'єкт, що без попереднього узгодження перетне кордон, буде вважатися ворожим. Ці дії - реакція Анкари на події минулого тижня. Тоді сирійські ППО обстрілювали турецьких розвідників. Дамаск стверджує, що літак обстріляли в сирійському повітряному просторі. Анкара наполягає на тому, що в момент аварії він знаходився на нейтральній території.

Примітно, що вчора сирійський Президент Башар Асад вперше визнав, що в Сирії триває повномасштабна війна.

У Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади і опозиції, яка вимагає відставки Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірства по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів.

Між тим, американські розвідники стверджують, що позиції прихильників Асада в Сирії залишаються впевненими. Незважаючи на випадки дезертирства, армія як і раніше лояльна владі, а сирійська опозиція, всупереч всім зусиллям, роздроблена і ніяк не може об'єднатися. Конфлікт у країні триває вже близько 15 місяців. За цей час, за різними даними, загинули більше 10 тис осіб.