ua en ru

У США укорочена торгова сесія 24 грудня відкрилася підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 24 грудня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів. Інвестори вже практично "святкують" Різдво: біржі сьогодні малоактивні у зв'язку з скороченою торговою сесією напередодні свята і вихідного дня 25 грудня, коли торги в США проводитися не будуть з нагоди святкування Різдва. Тим не менш, навіть невеликі "прибавки у вазі" американських індексів підштовхують їх до нових історичних максимумів: Dow і S&P вже на відкритті торгів оновили поставлені 23 грудня абсолютні рекорди, а високотехнологічний Nasdaq побив свій найкращий результат за останні 13 років.

Обсяги торгів, наголошують експерти, дуже низькі, що, проте, типова для кінця грудня. Тим не менш, увага інвесторів продовжують залучати свіжі макроекономічні дані, публікація яких запланована на сьогодні. Ще до відкриття торгової сесії Міністерство торгівлі США повідомило про зростання обсягу замовлень на товари тривалого користування в листопаді 2013 р. на 3,5% в порівнянні з попереднім місяцем. Тим часом аналітики, опитані Reuters, прогнозували, що цей показник виросте на 2%. За переглянутими даними, в жовтні обсяг замовлень на товари тривалого користування в США знизився на 0,7%, тоді як раніше повідомлялося про зниження на 1,6%.

Крім того, сьогодні були опубліковані останні новини з ринку нерухомості США, а саме дані за обсягом продажів нових будинків за листопад поточного року. Показник знизився порівняно з попереднім місяцем на 2,1% і склав 464 тис. одиниць, у той час як, згідно з прогнозами експертів, цей показник повинен був вирости до 445 тис. будинків. Обсяг продажів нових будинків за жовтень за переглянутими даними 2013 р. становив 474 тис. одиниць, що вище вересневого показника на 17,6% (тоді він складав 403 тис. будинків).

Хоча сьогоднішня торгова сесія обіцяє бути досить скромною, ринки США вже продемонстрували значний ріст за 2013 р. З початку року кожен з індексів Dow Jones Industrial Average і S&P 500 - зріс більш ніж на 20%, в той час як Nasdaq Composite додав більше 37%.

Серед корпоративних новин можна відзначити заяву американського автовиробника Tesla Motor, який повідомив, що Національне управління безпекою руху на трасах підтвердило рейтинг безпеки електромобіля Tesla Model S на рівні "5 зірок" - найвищої з можливих оцінок безпеки за шкалою управління. На тлі цієї новини котирування Tesla Motor підскочили на 7,3%.

Акції американської компанії AAR, що займається виробництвом устаткування і обслуговуванням авіаційного транспорту, зросли на 0,7% після оголошених 5-річних планів з постачання каркасів літальних апаратів ВПС Японії. Зокрема, AAR буде поставляти корпусу літаків E-2C Hawkeye, які числяться в японському Військово-повітряному флоті.

Також сьогодні стала відома ціна вторинного розміщення акцій соціальної мережі Facebook - вона складе 55,05 дол. за акцію. Facebook прийняла рішення розмістити на вторинному ринку 70 млн акцій, в тому числі 41,35 млн продає засновник і глава компанії Марк Цукерберг. Розміщення акцій, як очікується, завершиться 26 грудня. У цілому компанія залучить понад 3,85 млрд дол. Тим не менш, ринкова вартість соціальної мережі на тлі цієї новини знижується на 0,3%.

Станом на 17:30 за київським часом 24 грудня 2013 р. індекс Dow Jones росте на 30,63 пункту (+0,19%) - до 16325,24 пункту, індекс S&P додає 1,88 пункту (+0,10%) - до 1829,87 пункту, а індекс Nasdaq незначно знижується на 0,57 пункту (-0,01%) - до 4148,33 пункту.