ua en ru

У США розсекретили документи про плани підірвати Місяць

США в роки холодної війни планували створити на Місяці військові бази і підірвати там ядерну бомбу.

США в роки холодної війни планували створити на Місяці військові бази і підірвати там ядерну бомбу. Про це повідомляє Newsweek з посиланням на розсекречені документи американських спецслужб.

Серед розсекречених проектів був проект Horizon, план створення місячної військової бази США. Повідомляється, що американці планували створити таку базу для захисту своїх інтересів на Місяці (вважалося, що перша країна, яка приземлиться на Місяці, може претендувати на володіння нею). Також їх метою була військова розвідка Землі і космосу і проведення військових операцій.

Як пише видання, після будівництва військової бази американці збиралися підірвати на Місяці ядерну бомбу, щоб викликати "лунотрясения", які вони могли б вивчати. Повідомляється, що другою причиною вибуху на Місяці було просто показати, що Америка це може.

Однією з найбільш авантюрних операцій американських спецслужб стало викрадення з виставки радянського експоната - одного із супутників серії "Місяць" на кілька годин.
Розвідка зняла захисну пломбу, сфотографувала внутрішній вміст супутника, а потім відновила пломбу в тому ж вигляді, щоб у Радянському Союзі нічого не дізналися.