ua en ru

У США пропонують розділити найбільші банки

Президент Федерального резервного банку Далласа Річард Фішер закликав розділити найбільші американські банки і покінчити з принципом "занадто великий для банкрутства", передає Reuters. "Ми рекомендуємо зміна структури і принципів фінансових інститутів, які" занадто великі для банкрутства ", а саме - розділити їх на кілька фінансових організацій", - йдеться в матеріалах виступу Фішера в Національному прес-клубі у Вашингтоні.

Щоб банк був визнаний "занадто великим", його активи повинні перевищувати 250 млрд дол Фішер виділив 12 подібних банків в США. "У результаті реформ користуватися підтримкою державної страхової системи і доступом до ресурсів Федеральної резервної системи США зможуть тільки зменшені фінансові інститути, а не" сірі "дочірні компанії великих банків", - зазначив він.

Глава ФРБ не назвав всі найбільші банки, але в його матеріалах йшлося про JPMorgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs і Bank of America. На частку найбільших 12 банків припадає до 69% банківських активів США. При цьому в країні налічується 5,5 тис. фінансових інститутів з активами до 10 млрд дол. і близько 70 регіональних банків з активами від 10 до 250 млрд дол.

Фішер визнав, що будь-які реформи банківського сектора зажадають значних зусиль з боку федеральних властей. "Фінансову допомогу банкам майже неможливо отримати назад. Таким чином, нам потрібно прикласти тиск, використовуючи мінімально можливу державне втручання, щоб відновити конкурентне поле", - підкреслив глава ФРБ Далласа.

Читайте також: Morgan Stanley опублікував список можливих ринкових "сюрпризів" 2013 року