ua en ru

Фондові торги В США закрилися 18 грудня різким підвищенням понад 1%

Фондові торги в США завершилися 18 грудня 2013 р. безпрецедентним зростанням трьох основних індексів в діапазоні 1-2%. Приводом до такого підвищення на ринку стало рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про початок поетапного скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3) з січня 2014 р.

Інвестори, які раніше з величезним острахом ставилися до урізання QE3, тепер, очевидно, змирилися з неминучістю такого кроку Федрезерву. Вчорашнє рішення американського регулятора стало тією точкою неповернення, після якої можна з полегшенням видихнути: "Ну все, сталося!". Примітно, що за одну торговельну сесію 18 грудня американські індекси відігралися за два тижні постійного зниження (відбувалося якраз на тлі побоювань скорочення QE3). Відігралися з лишком: індекси Dow Jones і S&P 500 оновили свої історичні максимуми.

Програма QE3 називається "стимулюючої", оскільки це майже єдиний інструмент проведення політики Федерального резерву в умовах мінімальної процентної ставки. Вона полягає у викупі облігацій мегарегулятором для введення в економіку додаткової грошової маси. На даний момент обсяг цього викупу становить 85 млрд дол. в місяць. Вчора ж було оголошено про те, що з січня 2014 р. ця сума знижується до 75 млрд дол.

На думку більшості експертів, урізання програми варто пов'язувати з позитивними макроекономічними показниками, приходившими останні пару тижнів. Логічно, що чим краще стан економіки, тим менше потрібно витрачати Федеральному резерву для підтримання стабілізації після кризи. Поєднання справді хороших економічних показників з досить помірним скороченням QE3 і підтримало оптимізм гравців ринку.

Якщо продовжувати тему макроекономічної статистики, 18 грудня вийшли дані Мінторгу США за виданими в листопаді дозволами на будівництво в США, а також по числу нових будинків. Обидва показника перевалили за 1 млн (в перерахунку на річні темпи) і помітно перевищили прогнози аналітиків. Так, очікувалося, що кількість нових будинків складе 950 тис., насправді ж даний звіт Мінторгу засвідчив 1 млн 91 тис. свіжих будівель. Стосовно ж дозволів на будівництво листопадова цифра (за річними темпами) - 1 млн 7 тис.

Загальний сверхпозитивный настрій підтримав котирування навіть тих компаній, які вважалися аутсайдерами на початку торгового дня. Так, ще до відкриття торгової сесії свою звітність опублікували компанії, в числі яких FedEx, надає поштові, кур'єрські та інші послуги логістики по всьому світу, і американська корпорація, виробник харчових продуктів General Mills. В обох випадках продемонстрованих результатів не вдалося перевищити прогнози аналітиків. Однак котирувань цих фірм все ж вдалося за підсумками торгів вийти в невеликий "плюс" - акції Компанії подорожчали на 0,5%, а General Mills - на 0,3%.

Сесія на фондовій біржі 18 грудня 2013 р. стала дебютною для мережі кінотеатрів AMC Entertainment, другий за величиною в США. До речі, ще в 2012р. AMC була придбана найбагатшою людиною Китаю Ван Цзянлинем і увійшла в його холдинг Dalian Wanda Group. Зростання ринкової капіталізації AMC за підсумками торгів склав рівно 5%.

Легендарний автовиробник Ford оголосив про плани компанії серйозно розширити лінійку своєї продукції в 2014 р. Проте це особливо сверхзатратная рекламна кампанія нових моделей авто), вважає більшість експертів, може вкрай негативно позначитися на чистого прибутку концерну. Позитивний настрій на ринку не врятував котирування Ford від обвалу - на 6,3% за підсумками торгів.

За підсумками торгової сесії 18 грудня 2013р. індекс Dow Jones виріс на 292,71 пункту (+1,84%) - до 16167,97 пункту, індекс S&P піднявся на 29,65 пункту (+1,66%) - до 1810,65 пункту, а індекс Nasdaq підвищився на 46,38 пункту (+1,15%) - до 4070,06 пункту.