ua en ru

Фондові торги в США 9 січня закрилися зниженням індексів Dow Jones і Nasdaq

Фондові торги в США 9 січня 2014 р. завершилися "боковим" рухом, переважно знижуючись. Мінімальне зростання показав лише індекс широкого ринку S&P 500.

Фондові торги в США 9 січня 2014 р. завершилися "боковим" рухом, переважно знижуючись. Мінімальне зростання показав лише індекс широкого ринку S&P 500. По суті, це важко назвати зниженням ринку - наявні, скоріше, вичікувальна позиція інвесторів перед публікацією даних по ринку праці за грудень 2013 р.

Сьогодні в 15:30 за київським часом очікується звіт Міністерства праці США з цілим рядом важливих даних. По-перше, це безробіття за грудень 2013 р.: аналітики вважають, що її рівень не зміниться і складе 7%, що і в листопаді 2013 р. Далі, це розмір середньої погодинної оплати праці американців: тут також не очікується сюрпризів - листопадова тенденція до підвищення на 0,2% (у місячному обчисленні), найімовірніше, буде продовжена і в грудні.

Але найбільшу увагу до себе привертає частина звіту Мінпраці, присвячена створенню нових робочих місць у несільськогосподарських галузях. Якщо в листопаді 2013 р. показник склав 203 тис. вакансій, зараз очікується, що він буде дорівнює 195 тис. Тим не менше самі експерти ринку вважають, що ця цифра цілком здатна "перевалити" за 200 тис.: вийшли два дні тому дані агентства ADP показали, що за грудень 2013 р. приріст робочих місць склав 238 тис. нових вакансій. Це набагато вище і листопадових результатів, і очікувань аналітиків.

Навпаки, велика мережа універмагів Macy's готується до скорочення штатів, що стало однією з найважливіших корпоративних новин минулого дня. Компанія оприлюднила свій план скорочення витрат, найважливіша частина якого - урізання 2,5 тис. робочих місць 175 тис. у цілому по мережі. В результаті котирування акцій Macy's за підсумками торгів зросли на 7,6%.

Приблизно такі ж цифри, тільки зі знаком мінус (зниження на 7,9%), показали котирування паперів розробника кремнієвих процесорів ARM Holdings. Причина - відразу два великих банки (Goldman Sachs і Deutsche Bank) знизили рекомендації по акціях компанії з "купувати" до "тримати", оскільки "ARM програє свої позиції на користь Intel".

Напередодні свою корпоративну звітність представили дві ритэйлерские мережі - Bed Bath & Beyond і Family Dollar - і обидві невдало. Ці компанії продемонстрували слабку корпоративну звітність, яка недотягнула навіть до прогнозів ринкових аналітиків. Більш того, банк Credit Suisse знизив свій рейтинг по акціях Bed Bath & Beyond з "вище за ринок" до "нейтрального". Як підсумок, ринкова капіталізація Bed Bath & Beyond звалилася на 12,5%, а Family Dollar - знизилася на 2,1%.

Навпаки, третя велика мережа ритейлу, опублікувала напередодні результати своєї діяльності, - Costco рапортувала про зростання продажів в своїх магазинах, тому котирування її акцій за підсумками торгової сесії виросли на 3,9%.

Продовжують дешевшати папери сервісу микроблогигна Twitter: більшість гравців ринку вважає їх переоціненими: за два місяці після первинного розміщення (IPO) акцій компанії їх котирування виросли більш ніж в 2 рази. На початку сесії 9 січня вартість паперів перевищила значення в 60 дол./акція, проте потім ціна за акцію компанії відкотилася до 57 дол. Зниження за підсумками дня склало 3,8%.

За підсумками торгової сесії 9 січня 2014 р. індекс Dow Jones знизився на 17,98 пункту (-0,11%) - до 16444,76 пункту, індекс S&P підвищився на 0,64 пункту (+0,03%) - до 1838,13 пункту, а індекс Nasdaq знизився на 9,42 пункту (-0,23%) - до 4156,19 пункту.