ua en ru

Фондові торги В США 27 листопада закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 27 листопада 2013 р. закрилися підвищенням провідних індексів. Настрій інвесторів піднесено напередодні прийдешнього вихідного: завтра торгові майданчики (і не тільки вони) в США не будуть працювати з причини Дня подяки. Тим часом біржі подарували гравцям ще один день ралі індексів.
З початку року провідні американські індекси за активної підтримки програми "кількісного пом'якшення QE3 Федеральної резервної системи (ФРС) США додали в межах від 23% до 33%. Тільки за листопад індекс Dow додав близько 3,5%, а S&P 500 і Nasdaq піднялися на 3%. Всі три індексу переступили психологічно важливі рубежі: Dow перетнув позначку 16000 пунктів, S&P 500 переступив 1800 пунктів, а високотехнологічний Nasdaq зміг закрити торги вище позначки 4000 пунктів, вперше за 13 років.
Важливим фактором для торгів виявилася публікація ряду макроекономічних даних. Особливо варто відзначити щотижневий доповідь Мінпраці США по кількості заявок на допомогу з безробіття. Його публікація відбулася на день раніше через день подяки. Число первинних заяв на виплату допомоги з безробіття за тиждень з 16 по 22 листопада 2013р. знизилося до 316 тис. осіб, що на 10 тис. менше, ніж тижнем раніше. Результат перевершив прогнози аналітиків. Обсяг продажу товарів тривалого користування в США за жовтень 2013 р. знизився на 2% (прогнози ж обіцяли зниження на 1,9%). Втім, особливого негативу доповідь не викликав і не тільки тому, що був з лишком компенсований позитивними новинами. У поточних умовах далеко не завжди помірно несприятливі показники засмучують інвесторів.
Тим часом доповідь Reuters і Мічиганського університету, також опублікований напередодні, розповів інвесторам останні дані по індексу споживчої довіри в США. У листопаді показник виріс майже на 2 пункти, досягнувши 75,1 пункту.
Угода про об'єднання американських US Airways і American Airlines отримала настільки необхідне і довгоочікуване схвалення, на тлі чого котирування US Airways закрили торги зростанням на 0,7%, а папери American Airlines додали в ціні 2,3%.
Тим часом котирування проблемного рітейлера J.C.Penney піднялися за підсумками торгів на 7,7%. Вартість папери рітейлера перевищила 10 дол. вперше за два місяці. Зростання забезпечується за рахунок надій інвесторів, що справи рітейлера все-таки налагодяться почасти завдяки період свят, коли мільйони людей займаються шопінгом.
Впевнене зростання за результатами торговельної сесії (+9%), а також позитивну динаміку вже після її офіційного завершення (after-hours: +0,5%) продемонстрували котирування виробника Hewlett-Packard. Приводом для цього залишається відмінний фінансовий звіт компанії, згідно з яким її скоригований прибуток на акцію за IV квартал 2014 фінансового року склала 1,01 дол./акція, в той час як аналітики очікували, що прибуток в перерахунку на акцію компанії складе 1 дол. Виручка знизилася на 3%, однак не так сильно, як передбачали аналітики.
За підсумками торгової сесії 27 листопада 2013 р. індекс Dow Jones виріс на 24,53 пункту (+0,15%) - до 16097,30 пункту, індекс S&P піднявся на 4,48 пункту (+0,25%) - до 1807,23 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 27,00 пункту (+0,67%) - до 4044,75 пункту.