ua en ru

У разі підписання асоціації з ЄС в Україні зупиниться 10 тис. підприємств, - Симоненко

У разі якщо Україна підпише угоду про асоціацію з Європейським Союзом, в Україні припинить свою роботу як мінімум 10 тис. підприємств. Про це заявив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко під час зустрічі з представниками регіональних ЗМІ, передає кореспондент РБК-Україна .

"Протягом першого року зупиниться близько 10 тисяч промислових підприємств, а у мільйонів людей не буде ні роботи, ні зарплати. Покоління 40-50-річних кваліфікованих металургів, інженерів і машинобудівників не зможуть знайти роботу за фахом. Без Митного союзу всім цим людям просто не вижити", - зазначив політик.

За словами Симоненка, в якості "наочного прикладу" можна навести ситуацію з трубопрокатним заводом в Дніпропетровську. Колись флагман ГМК, де працювало близько 10 тис. робітників, сьогодні ледве забезпечує роботою менше 3 тис. осіб і половина з них вже попереджені про чергове скорочення.

"Причиною краху підприємства, по-перше, стала його приватизація. Нові власники витиснули з робітників і обладнання все, що могли при цьому ні копійки не вклали в розвиток підприємства, у підвищення конкурентноздатності. Вихід із ситуації тільки один - повернення заводу у власність держави", - зазначив Симоненко.

Політик також додав, що депутат від КПУ Ірина Спіріна, яка зустрілася недавно з трудовим колективом заводу вже направила відповідні запити в Кабмін і Генпрокуратуру, а політсила бере дану ситуацію під свій контроль.