ua en ru

У разі відмови ЄС від розвитку атомної енергетики Росія готова співпрацювати у сфері вуглеводнів, - Путін

У разі відмови європейських країн від розвитку атомної енергетики Росія готова розширювати співпрацю у сфері вуглеводнів та альтернативних джерел енергії.
Таку заяву зробив сьогодні прем'єр-міністр Володимир Путін на спільній з його колегою Франсуа Фійоном прес-конференції в Москві. При цьому Путін підкреслив, що розвивати використання мирного атома в інтересах економіки - це суверенна справа кожної країни. "Якщо по якихось причинах наші європейські партнери приймуть рішення цього не робити, ми готові розвивати наші відносини з Європою по інших напрямках, у тому числі в області вуглеводневої сировини та альтернативних джерел", - сказав Путін.
"Якщо б ви запитали у Газпрому - вони б підтримали (таку політику) і "зелені" теж", - додав Путін.
За його словами, поточний обсяг атомної співпраці РФ з Францією складає 1 млрд євро. "Це великий обсяг, і він може бути збільшений. Тут ми готові до розширення цієї співпраці", - сказав російський прем'єр.
У свою чергу Фійон розкритикував плани щодо укладення договору між "зеленим рухом" у Франції і Партією соціалістів про обмеження використання атомної енергії.
На думку голови французького уряду, це ставить під загрозу енергозабезпечення країни, оскільки фактично означає випадання близько половини атомних потужностей з обороту. Фійон також відзначив, що плани щодо згортання розвитку атома не гарантують безпеку в цій сфері, оскільки фактично передбачають відмову від створення нових потужностей і модернізації старих.