ua en ru

У разі непідписання УА з ЄС в 2013 р., наступний шанс України буде не раніше 2015 р., - посол Польщі

У разі непідписання угоди про асоціацію (УА) між Україною та ЄС у 2013 р., наступний шанс України буде не раніше 2015 р. Про це в інтерв'ю "Польському радіо" заявив посол Польщі в Україні Генріх Літвін.

"Ми в ЄС сподіваємося, що в Україні відбудуться певні зміни, і вони відкриють нам шлях до підписання згаданої угоди. З іншого боку, аргументи про невідповідність ситуації в Україні цінностям та стандартам ЄС ми чуємо не тільки із західної сторони кордону, але й від відомих представників української еліти", - сказав посол.

За його словами, з точки зору політичного календаря подій в Євросоюзі, 2013 р. - це для України останній шанс підписати угоду про асоціацію у перспективі коротко- чи навіть середньостроковій. "Маємо здавати собі справу, що якщо не підпишемо угоду до кінця цього року, нас очікує принаймні дворічна перерва пов'язана з виборами до Європарламенту та зміною керівництва ЄС", - сказав Літвін.

Він також зазначив, що з польської точки зору, угода - це інструмент, що створює можливості для змін. "Цю позицію поділяють українські аналітики - дайте нам угоду, а ми, громадянське суспільство, зможемо нею скористатися, прискорити еволюцію внутрішніх структур. І Польща легше приймає цей аргумент, ніж більшість країн ЄС. Але ми не можемо ігнорувати іншу точку зору: доки Україна не покаже себе як партнер, готовий до змін, і який ці зміни вже розпочав, ми не можемо нічого підписати. Це два способи мислення, які функціонують паралельно. Варшава досі має оптимістичний підхід та чекає, що настануть зміни, які переконають всіх, що варто підписати угоду", - заявив посол.

Читайте також: Президент Латвії висловив впевненість, що Україна підпише в листопаді УА та ЗВТ з Євросоюзом