ua en ru

У СКМ замислюються над екологічною безпекою територій присутності, - експерт

Український бізнес лише поступово замислюється про екологічний вимір своєї роботи. Про це заявив експерт з природоохоронних питань Вадим Дюканов.

Український бізнес лише поступово замислюється про екологічний вимір своєї роботи. Про це заявив експерт з природоохоронних питань Вадим Дюканов.

"Завдання будь-якого бізнесу - це, насамперед, максимізація прибутку. Витрати на охорону навколишнього середовища цю зменшують прибуток, звісно, що бізнес не дуже охоче на них йде. І з точки зору бізнесу це цілком зрозуміло", - зазначив експерт.

Експерт згадав акцію "Зелене місто", що пройшла 19 жовтня, в рамках якої 14 тис. співробітників компаній СКМ, "Метивест", ДТЕК, Vega, "Портінвест" та інших висадили понад 10 тис. саджанців. Акція пройшла у 50 населених пунктах України, де розташовані підприємства цих компаній.

"СКМ позиціонує себе як екологічно і соціально свідома компанія, яку турбує стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей, які живуть на територіях, де розташовані її підприємства. У компанії є цілі спеціальні підрозділи, які займаються питанням поліпшення виробництва з метою оздоровлення екології", - підкреслив експерт.

Такі акції дозволяють залучати також і жителів міст. Одним з головних напрямків у роботі великого бізнесу щодо поліпшення екологічної ситуації може стати робота по формуванню "зеленого поведінка" у населення.

На думку генерального директора компанії ДТЕК Максима Тимченка, більшість населення готове брати участь у соціально корисні справах, наприклад, прибиранні й озелененні свого міста: "Як правило, бар'єром є складна організація такого процесу - узгодження з міськими службами можливої висадки дерев або отримання домовленостей з сміттєвими компаніями про вивезення зібраного сміття. Бізнес може виступати таким організаційним помічником для своїх співробітників".

Як відомо, інвестиції групи СКМ Ріната Ахметова в охорону навколишнього середовища і розвиток енергозберігаючих технологій в минулому році склали близько 5,3 млрд грн.

Нагадаємо, у співпраці з державою екологічні програми розробляють інші великі компанії. Так, в ході минулого 17-18 жовтня в Донецьку Міжнародного інвестиційного саміту було підписано Угоду про співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища між Міністерством екології та природних ресурсів України, Донецькою обласною державною адміністрацією, Донецькою обласною радою та групою компаній "Донецьксталь".