ua en ru

У Росії вперше винесено судовий вердикт проти користувачів торрентів

Перший кримінальний процес над користувачами Рунета, обвинуваченими в порушенні чужих авторських і суміжних прав шляхом викладання до Мережі трьох десятків різних фільмів і мультфільмів, закінчився обвинувальним вироком. Подружжя Андрій і Надія Лопухови були визнані винними за ч.3 ст.146 Кримінального кодексу РФ і отримали по чотири роки позбавлення волі.

Перший кримінальний процес над користувачами Рунета, обвинуваченими в порушенні чужих авторських і суміжних прав шляхом викладання до Мережі трьох десятків різних фільмів і мультфільмів, закінчився обвинувальним вироком. Подружжя Андрій і Надія Лопухови були визнані винними за ч.3 ст.146 Кримінального кодексу РФ і отримали по чотири роки позбавлення волі.

На перший раз термін виявився умовним: суддя Тимірязевського районного суду Москви Марія Аканова врахувала наявність у подружжя малолітніх дітей і відсутність інших судимостей. Наступним обвинуваченим може так і не поталанити, обвинувачення просило дати Лопуховим по три роки реального терміну з відбуванням у колонії загального режиму. Тим часом, на думку експертів, обвинувальний вирок Тимірязевського суду - це свого роду прецедент, на який будуть орієнтуватися наступні суди щодо аналогічних випадків.

У жовтні 2011 р. Генпрокуратура РФ повідомляла, що із квітня 2007 р. по вересень 2008 р. Лопухови, використовуючи псевдоніми Ripper, Shturman, Nadezhda і Piratka, за попередньою змовою із громадянином на ім'я Сергій, що проживає в Німеччині та має псевдонім Apple, незаконно розмістили на сайтах interfilm.ru і puzkarapuz.ru більше 30 кінофільмів і мультфільмів. При цьому використовувалося комп'ютерне обладнання, розміщене у квартирі, де мешкало подружжя.

На думку слідчих, засуджене подружжя Лопухових порушувало авторські і суміжні права ряду російських і американських кіностудій (інтереси останніх представляли юристи Російської антипіратської організації (РАПО), які й ініціювали процес), не просто так, а за попередньою змовою та із прибутком для власної кишені. Вони, мовляв, приймали пожертви на електронні гаманці від користувачів, що бажають завантажувати відео без обмежень за швидкістю.

Правовласникам дії Лопухових завдали не тільки моральних страждань, а й матеріальної шкоди в особливо великому розмірі. У сукупності ТОВ "Централ Партнершип", ТОВ "Смішарики", ТОВ "Дистрибуційна кінокомпанія "Парадиз", ЗАТ "За тридцять", ТОВ "Кінокомпанія "Люксор", ТОВ "Кінокомпанія "СТВ", ТОВ "Юнайтед Мультимедіа Проджектс" та інші оцінили вартість прав на розміщення своїх фільмів більш ніж у 38 млрд руб.

Нагадаємо, що ще в лютому 2012 р. Лопухов опублікував на сервісі YouTube звернення до користувачів Рунету.

"Зараз мене судять за те, що я обмінювався файлами в Інтернеті через торренти. З мене вимагають 38 млрд руб. За те, що ми все робимо кожен день. На моєму місці може опинитися кожен з вас. Допоможіть мені зупинити це свавілля. У мене немає грошей, немає підтримки, але є ви - 30 млн користувачів Рунету. Не будьте байдужими, зробимо Рунет вільним", - заявляв Лопухов, закликаючи прихильників підписати розміщене на одному із сайтів звернення до Володимира Путіна, який займав тоді посаду прем'єр-міністра РФ. У ньому главу уряду просили виправити ситуацію, коли "за копіювання файлу в Інтернеті покарання суворіше, ніж за вбивство людини". Дотепер звернення підписали менш ніж 36,5 тис. осіб.

Нагадаємо також, що з 1 серпня 2013 р. у Росії набув чинності так званий антипіратський закон. Відповідно до нього, виявивши факти нелегального поширення свого контенту в Інтернеті, правовласник може звернутися до суду з вимогою обмежити доступ до такого ресурсу, а після винесення судової інстанцією ухвали про введення блокування сайту - подати позов про захист своїх прав.

Отримавши рішення суду про блокування, правовласник звертається до Роскомнагляду із заявою про вжиття заходів щодо обмеження доступу до ресурсу, що неправомірно поширює інформацію. Наглядове відомство протягом трьох днів має визначити хостинг-провайдера і направити йому повідомлення з вимогою вжити заходів з видалення такої інформації. Хостинг-провайдер протягом доби має повідомити власникам ресурсу про необхідність видалити нелегальний контент. Власники інтернет-ресурсу зобов'язані протягом ще однієї доби видалити інформацію, в іншому випадку доступ до ресурсу буде заблокований.

Якщо провайдер і власник ресурсу не вживуть зазначені заходи, відомості про ресурс будуть спрямовані операторам зв'язку з метою блокування всього сайту або розміщеної на ньому інформації. Зняття блокування в разі усунення виявлених порушень закону відбувається протягом трьох робочих днів також за рішенням суду.

У середині вересня ц.р. до Держдуми внесли розширену версію закону, який має захистити від посягань піратів не тільки кінорежисерів, але й творців музики, літературних творів і розробників програмного забезпечення.

Нагадаємо, у травні ц.р. Міністерство культури РФ представило оновлену версію законопроекту, спрямованого на боротьбу з піратством у країні. Повідомлялося, що документ зобов'яже операторів зв'язку розбиратися з піратами, а власників сайтів - перевіряти законність розміщеного контенту за спеціальним державним реєстром. Початкова редакція поправок до закону "Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації" була представлена ​​в січні цього року.

На початку травня ц.р. США, згідно з доповіддю Управління торгових представників, визнали Україну злісним порушником прав інтелектуальної власності.

Незабаром, на початку червня, Державна служба інтелектуальної власності (ДСІВУ) підготувала законопроект "Про захист авторських і суміжних прав в Інтернеті". Повідомлялося, що ініціатива відомства спрямована на боротьбу зі зростаючим рівнем піратства в Мережі. Нинішні норми закону "Про авторські та суміжні права" діють ще із 2001 р. і не дозволяють ефективно захищати інтелектуальну власність в Інтернеті, наголошувалося в документі.

Наприкінці квітня в Україні закрили один з найбільших онлайн-кінотеатрів my-hit.ru. На сайті були розміщені більше 20 тис. фільмів та інший контент, доступний для онлайн-перегляду та скачування через протокол BitTorrent.

У цілому, через кіберзлочинців, за деякими оцінками, світова економіка щорічно втрачає 114 млрд дол. За даними правовласників, щорічний обсяг їхніх збитків через піратство оцінюється в 400 млн євро.

Як повідомлялося в серпні, розробники торрент-трекера The Pirate Bay створили браузер, що дозволяє обходити інтернет-цензуру. На початку жовтня у США порушили кримінальну справу стосовно 13 учасників хакерської групи Anonymous.