ua en ru

В Росії хочуть ввести відповідальність користувачів торрентів за поширення піратського контенту

Міністерство культури Росії пропонує ввести в закон "Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації" визначення "користувача файлообмінної мережі", які також повинні будуть разом з власниками сайтів і хостинг-провайдерами нести відповідальність за поширення піратського контенту. Про це пише "Комерсант-Україна".

Відбуватиметься це так: правовласник направляє оператору зв'язку заяву із зазначенням IP-адреси користувача файлообмінної мережі, що порушує авторські або суміжні права. Оператор в свою чергу зобов'язаний протягом доби перенаправити його самому користувачеві та повідомити того про необхідність видалити інформацію або блокувати доступ до неї (йдеться про контент, розміщеному саме на торренті).

В іншому випадку йому загрожує адміністративна відповідальність нарівні з власниками сайтів і провайдерами, що проігнорували звернення правовласників: 5 тис. руб. (159,3 дол) - для громадян, 50 тис. руб. (1,59 тис. дол) - для посадових осіб та підприємців та 1 млн руб. (31,86 тис. дол) - для юридичних осіб.

Якщо користувач не вживає заходів протягом доби, у оператора зв'язку є 12 годин, щоб самостійно видалити інформацію або блокувати доступ до неї.

Власників сайтів у свою чергу пропонується зобов'язати самостійно відслідковувати легальність розміщеного контенту. Для цього їм доведеться звірятися з державною інформаційною системою в області інтелектуальної власності, на створення якої Мінкультури пропонує уповноважити один з федеральних органів влади.

Файлообмінні системи (торрент-трекери) - сервери, що забезпечують координацію клієнтів BitTorrent, мережевого протоколу для спільного обміну файлами через інтернет. Файли передаються частинами: кожен торрент-клієнт, отримуючи (викачувавши) ці частини, одночасно віддає (закачує) їх іншим клієнтам.

Нагадаємо, у Україні поки намагаються ввести відповідальність провайдерів за розповсюдження піратського контенту.

Читайте також: Кабмін пропонує удосконалити законодавство у сфері інтелектуальної власності