ua en ru

У РФ суд засудив до довічного ув'язнення ватажка ОЗУ, винного у вбивстві 12 осіб на Кубані

Краснодарський крайовий суд засудив ватажка організованої злочинної групи (ОЗГ) Сергія Цапка, а також його спільників Володимира Алексєєва та Ігоря Чорних до довічних термінів позбавлення волі, передає кореспондент "РБК-Кубань" із залу суду. 15 листопада 2013 р. прокурор попросив застосувати до трьом фігурантам вищу міру покарання за вбивство 12 людей.

Раніше присяжні винесли обвинувальний вердикт Сергію Цапку, Миколі Цапку, В'ячеславу Цеповязу, Володимиру Запорожцю, В. Алексєєву і та І. Чорних і визнали їх винними і такими, що не заслуговують поблажливості з усіх розглянутих пунктами звинувачення.

Члени ОЗУ визнані винними у вчиненні злочинів, передбачених ст.209, 105, 162, 127, 167, 131, 222 Кримінального кодексу РФ (бандитизм, вбивство, замах на вбивство, розбійні напади, незаконне позбавлення волі, умисне знищення і пошкодження чужого майна, згвалтування і незаконне зберігання зброї).

Двоє учасників банди Сергій Карпенко та Віталій Іванов покінчили життя самогубством в ході попереднього слідства. Ще двоє: Андрій Биків і В'ячеслав Рябцев - вже засуджені до 20 років позбавлення волі кожен.

Як зазначив офіційний представник Слідчого комітету (СК) РФ Володимир Маркін, слідчі в Ростовській області, Краснодарському краї, Республіці Північна Осетія - Аланія, а також інших суб'єктах Федерації провели понад 2 тис. допитів, більше 50 оглядів місць події і місцевості, понад 80 перевірок показань на місці, більше 600 судових експертиз, оглянуто понад 8 тис. предметів і документів, отримано 70 зразків для порівняльного дослідження, дано понад 250 доручень органам дізнання. Матеріали кримінальної справи становлять 477 томів.

Маркін нагадав, що вже через кілька днів після злочину були встановлені конкретні учасники банди, протягом 10 днів був затриманий лідер банди Цапок, за три місяці були встановлені та затримані всі її учасники, в тому числі двоє екстрадовано з України. Разом з тим обвинувачені підключили "весь ресурс, наявний у розпорядженні адвокатів, друзів і родичів". "Використовуючи засоби масової інформації, а також інші важелі, вони намагалися активно впливати на слідчу групу, дискредитувати роботу СК та його керівництва", - зазначив Маркін, додавши, що слідчі, незважаючи на психологічний тиск, збирали і закріплювали докази провини кожного з учасників злочину.

Слідство встановило, що саме Цапок був керівником банди, що діяла в станиці Кущевській Краснодарського краю протягом більше 10 років. Всього з 1998 р. по 2010 р. учасники банди вбили 19 осіб, два вбивства не були доведені до кінця, оскільки в одному випадку потерпілому своєчасно надана медична допомога, а в іншому потерпілому вдалося втекти.

5 листопада 2010 р. в станиці Кущевській в будинку фермера Сервера Аметова були виявлені тіла 12 осіб, у тому числі чотирьох дітей. За підозрою в організації вбивства 15 листопада в Ростовській області був затриманий Цапок. Всього було заарештовано більше 10 осіб, причетних до злочину. Основна версія причини події - бажання ватажка ОЗУ помститися за смерть брата, вбивцею якого він вважав Аметова.