ua en ru

У рейтингу стабільних держав Україна зайняла 109-е місце, випередивши Росію

У рейтингу стабільних держав Failed States Index 2010 за версією американського журналу Foreign Policy і американського Фонду світу Україна зайняла 109-е місце, випередивши Росію на 29 пунктів, передає РБК Daily.
Експертний рейтинг відображає здатність влади контролювати цілісність території, а також демографічну, політичну та економічну ситуацію в країні. Аналіз проводиться на підставі 12 критеріїв - так званих індикаторів, розділених на три групи: соціальні, економічні та військово-політичні. Чим вище порядковий номер, тим менше ризиків у країні.
В загальнокомандному заліку Росія зайняла 80-е місце з 177 можливих. В порівнянні з попереднім роком вона поліпшила позиції на дев'ять пунктів. До факторів, які тягнуть Росію вниз, автори дослідження відносять сепаратизм та загальну політичну нестабільність на Північному Кавказі, нерівномірність економічного розвитку, держструктур неефективну роботу, високий ступінь криміналізації.
З колишніх радянських республік найгірші позиції в Узбекистану (36-е місце), Грузії (37-е), Таджикистану (38-е), Киргизії (45-е), Азербайджану (55-е) і Туркменистану (65-е) . Молдова зайняла 58-е місце, ставши самим нестабільним державою Європи.
До країн з більш високим коефіцієнтом стабільності віднесені Білорусь - 82-е місце, Вірменія - 101-е, Казахстан - 103-е, Україна - 109-е.
Вже третій рік поспіль найменш дієздатна держава у світі, на думку авторів рейтингу, - Сомалі, існує лише на папері (згідно з визначенням ООН, "країна без уряду", що перебуває в стані гуманітарної катастрофи).
Найбільш стабільна країна у світі - Норвегія, вважають автори Failed States Index 2010.