ua en ru

У країнах, що розвиваються очікується рекордне зростання дивідендних виплат у 2012 р. - до 52,2 млрд дол

За підсумками 2012 р. 300 найбільших компаній нефінансового сектора з країн, що розвиваються, які входять в індекс MSCI Emerging Markets, виплатять своїм акціонерам дивіденди на загальну суму 52,2 млрд дол, прогнозують аналітики UBS. Попередній рекорд у цьому питанні був поставлений роком раніше - акціонери отримали 48,9 млрд дол.

Зростання дивідендних виплат в країнах, що розвиваються може стати ще одним аргументом для інвесторів, які чекають, що місцеві ринки акцій відновлять своє зростання після півторарічної періоду спаду. "Все зараз виглядає дуже дешевим, це просто свято. Ринки, що розвиваються, останнім часом показували не найкращу динаміку, тому зараз найкращий момент для входу", - заявляв нещодавно виданню The Financial Times виконавчий голова Franklin Templeton Марк Мебіус.

Поки, проте, більш високі в порівнянні з розвиненим світом темпи зростання ВВП країн, що розвиваються і очікуване збільшення корпоративних прибутків не позначилися на вартості акцій компаній. З початку цього року індекс MSCI Emerging Markets виріс всього на 3%, більш ніж удвічі відставши від динаміки індексу розвинених країн MSCI World (7,65%). А з початку 2011 р. індекс країн, що розвиваються втратив майже 20% вартості, в той час як MSCI World - менше 3%.

При цьому дивідендна прибутковість (відношення розміру виплат до вартості акцій) у країнах, що розвиваються хоч і зростає, але поки відстає від кращих показників розвиненого світу. Для компаній з MSCI Emerging Markets вона дорівнює 3,1%, що більше 2,2% у компаній з S&P 500, але нижче 5,2% у учасників індексу European Stoxx 600. Тим не менш, за даними Reuters, за п'ять років (до лютого 2012 р.) акції компаній з країн, що розвиваються, які виплачують дивіденди, подорожчали на 35%, проти 22% росту у їх менш щедрих колег.

Експерти вважають, що збільшення дивідендних виплат компаніями з країн, що розвиваються відбиває трансформацію місцевих ринків акцій. "Історія ринків, що розвиваються, не закінчена, але вона змінилася. Наддохідності від вкладень в країни, що розвиваються, до якої люди звикли за останнє десятиліття, у найближчі роки більше не буде ... По суті, ринки, що розвиваються вступають в період зрілості", - заявив керуючий фондом в Somerset Capital Management Едвард Лем. Інвестиції в акції компаній з країн, що розвиваються, за його словами, будуть приносити інвесторам ті ж 7-8% на рік, які вони звикли отримувати на ринку акцій розвинених країн.

Читайте також: Фонди, орієнтовані на ринки акцій країн, що розвиваються, залучили з початку 2012 р. 11,3 млрд євро, - експерти

UBS