ua en ru

У Раду проходять "Блок Порошенко", "Радикальна партія", "Батьківщина" і "Свобода", - соцопитування

На позачергових парламентських виборах мають найвищі шанси перемогти "Блок Петра Порошенка". Також у Верховну Раду проходять Радикальна партія, "Батьківщина" та ВО "Свобода", про що свідчать результати соціологічного дослідження, представлені Всеукраїнською соціологічною службою 1 жовтня.

За інформацією соціологів, перша п'ятірка лідерів за електоральними уподобаннями населення виглядає наступним чином: "Блок Порошенко" (26,2%), "Радикальна партія Ляшка" (8,1%), "Батьківщина" (7,6%), "Свобода" (6,1%), "Громадянська позиція" і "Народний фронт" (по 4,3% голосів). Далі розташувалися "Сильна Україна" (3,1%) і "Самопоміч" (2,1%). "Комуністична партія" і "Опозиційний блок" набирають 1,6% і 1,2% відповідно.

Директор з наукових питань Всеукраїнської соціологічної служби Борис Сагалаков зазначив, що на результати виборів вплине серед іншого і ситуація на сході країни.

"Думаю, що явка на сході буде не дуже висока, тому долю виборів будуть вирішувати західна і центральна Україна. Відсутність сходу і Криму дає національно-демократичним силам можливість провести в Раду своїх кандидатів за партійними списками", - зазначив соціолог.

На запитання "Чим обумовлений ваш вибір даної політичної сили?" більшість (39,1%) опитаних відповіла, що "надією на позитивні зміни, пов'язані з партією". Ще 26,5% пояснили свій вибір протестом проти погіршення життя, 24,9% - довірою до лідера партії/блоку, 22,2% - практичною діяльністю партії/блоку. Ще 15,9% опитаних пояснили свій вибір відсутністю кращого варіанту.

У той же час за інформацією соціологів близько 20% опитаних досі не визначилися, чи збираються вони брати участь у голосуванні. Ще близько 64% опитаних готові взяти участь в парламентських виборах, а 16% - не збираються голосувати взагалі.

Як повідомляється, всеукраїнське опитування населення був проведений методом особистого інтерв'ю 15-21 вересня 2014 р. в усіх областях України (за винятком АР Крим, а в Донецькій і Луганській областях лише в районах, контрольованих українськими властями) та місті Києві.

Всього за випадковою триступеневої вибіркою із квотним відбором на кінцевому етапі з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, було опитано 1,6 тис. респондентів (можлива похибка не перевищує 3,2%).

Нагадаємо, позачергові парламентські вибори в Україні відбудуться 26 жовтня 2014 р.