ua en ru

В Раду можуть пройти вісім партій, в тому числі "Опозиційний блок" і "Свобода", - опитування

За результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Центром "Соціальний моніторинг" спільно з Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка, до нового парламенту можуть потрапити до восьми партій.

Очолює рейтинг "Блок Петра Порошенка" із 35% голосів виборців, за ним йдуть Радикальна партія та "Народний фронт". До парламенту проходять "Батьківщина" - 6,6%, "Опозиційний блок" - 6,5% та "Свобода"» - 6,3%.

Не долають бар'єр за результатами дослідження "Громадянська позиція" та Комуністична партія України.

Як повідомила голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, очікуваний середній рівень явки виборців 26 жовтня у всіх областях України становитиме 60-65%.

Балакірєва також зазначила, що електорат націоналістичних сил - зокрема, ВО "Свобода" - може бути мобілізований через вчорашні події у Верховній Раді. Нагадаємо, вчора в парламенті не знайшлося достатньої кількості голосів задля включення до порядку денного розгляду законопроектів про заборону комуністичної ідеології та визнання ОУН-УПА борцями за незалежність - незважаючи на те, що за розгляд останнього законопроекту депутати голосували сім разів поспіль.

"Тих людей, які цікавляться політичним життям, вчорашні події в Раді можуть спонукати прийти на вибори. На активну частину електорату такі події впливають, вони її стимулюють", - зазначила експерт.

Опитування проводилось з 4 по 10 жовтня 2014 р. в усіх областях України (у Донецькій та Луганській областях опитування проводилося на території, що контролюється офіційною владою України) та Києві.

Вибіркова сукупність дослідження репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними ознаками. Метод опитування - індивідуальне інтерв'ю ("віч-на-віч") за місцем проживання респондента (на дому).

Усього було опитано 2008 респондентів. Відхилення може становити до 2,18% відсотка. Рівень досягнення респондентів - 51%.