ua en ru

У Раді хочуть зобов'язати держпідприємства проводити тендери на загальних з бюджетними установами умовах

У Верховній Раді мають намір зобов'язати всі державні підприємства проводити тендери на загальних умовах з бюджетними установами. Про це в ході засідання круглого столу "Сучасні перспективи державних закупівель" у Верховній Раді України заявив народний депутат Юрій Дерев'янко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми підтримуємо новації уряду щодо внесення змін у закон про здійснення державних закупівель (проект закону "Про внесення змін до закону України "Про здійснення державних закупівель в частині удосконалення системи державних закупівель та електронних торгів" - від 22. 12.14)... В той же час, ми наполягаємо на тому, щоб нові правила державних закупівель діяли для всіх без винятку державних підприємств, а не лише бюджетних установ", - заявив він.

"Оскільки на даний момент як мінімум 100 млрд грн на рік цих підприємств не потрапляють під норми чинного закону і внесеного Міністерством фінансів України нового проекту закону. Ці підприємства досить непрозорою формі проводять торги, не оприлюднюють інформацію про проведення торгів", - повідомив Дерев'янко.

Він зазначив, що тому були внесені зміни в проект закону, щоб усі державні підприємства потрапляли під чітко визначені умови торгів.

"Точно також тут повинні застосовуватися електронні торги, на чому наголошує уряд у своєму проекті закону. Ці підприємства також необхідно зобов'язати за законом оприлюднити інформацію щодо проведених торгів. Повинні бути передбачені штрафні санкції, які на даний момент незначні, і відповідальність за порушення відкритої і прозорої процедури", - зазначив нардеп.

Нагадаємо, в Україні хочуть створити агентство з державних закупівель в медицині.