ua en ru

В.Путін: Законодавство про доступ до ГТС РФ може бути змінено, якщо ВАТ "Газпром"не вирішить проблем дефіциту потужностей

Законодавство про доступ до газотранспорних систем (ГТС) Російської Федерації (РФ) може бути змінено, якщо ОАО "Газпром" не вирішить існуючих проблем, пов'язаних з дефіцитом транспортних потужностей, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у Санкт-Петербурзі на нараді з ПЕК, повідомляє РБК.
"Є незакрита проблема - дефіцит транспортних потужностей. А ми туди нікого не пускаємо з подачі держкомпанії. Необхідно вкладати ресурси в розвиток транспортної інфраструктури. Або ви будете ефективно працювати, або ми підемо на зміну існуючих правил і законодавства", - сказав В.Путін, звертаючись до представників ОАО "Газпрому".
В.Путін підкреслив, що в даний момент інтереси великих компаній ставляться вище інтересів розвитку галузі в цілому, і фактично це стало стримуючим фактором для розвитку економіки. В.Путін доручив представникам ОАО "Газпрому" разом з Міністерством енергетики і віце-прем'єром, який контролюэ цю тему, опрацювати дане питання і подати свої пропозиції. На тому ж засіданні В.Путін доручив Міністерству енергетики (Міненерго) РФ спільно з ОАО "Газпромом" опрацювати питання пріоритетного доступу до ГТС всіх незалежних виробників.
"Ми багато разів це обговорювали. Це необхідно з метою укладання довгострокових контрактів на постачання газу на енергооб'єкти, що споруджуються в рамках договорів на постачання потужностей. Тут не можу не погодитися з енергетиками: як вони (незалежні компанії) будуть інвестувати, здійснювати будівництво, якщо не будуть упевнені в тому, що отримають газ?" - зазначив В.Путін.
Раніше, Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ пропонувала зобов'язати ОАО "Газпром" на регулярній основі розкривати всю інформацію про вільні потужності (за п'ять років до і на п'ять років вперед) і надавати доступ до газопровідної системи всім незалежним виробникам газу, які мають договори на постачання газу на термін більше одного року. Передбачалося, що, якщо обсяг за всіма довгостроковим заявками перевищує наявні вільні потужності, кожна компанія повинна буде отримати пропорційну квоту. Можливість відмови була передбачена в тому випадку, якщо не дотримані терміни подачі заявки або вільних потужностей недостатньо навіть для часткового задоволення вимог.