ua en ru

У селищі Сатанів тривають роботи з відновлення синагоги-фортеці XVI століття

У селищі Сатанів, що в Городоцькому районі Хмельницької області, тривають роботи з відновлення синагоги-фортеці XVI століття.

У селищі Сатанів, що в Городоцькому районі Хмельницької області, тривають роботи з відновлення синагоги-фортеці XVI століття.

За часів СРСР, в післявоєнні роки величезна будівля синагоги використовувалося під склад сільгосппродукції , а з середини 80 -х пустувало і приходило в занепад. Тоді ж місцеві жителі розібрали на камінь жіночу галерею і контрфорси , що підпирають її південну стіну. В результаті чого унікальна споруда опинилося під загрозою повного знищення.
Тільки навесні минулого року у синагоги з'явився господар. Ним стала Хмельницька обласна юдейська релігійна громада . Роботи з порятунку древньої твердині почалися восени 2012 -го.

"Ми встигли саме вчасно , - розповідає член правління громади Артур Фрідман - Якби тоді не зміцнили стріху і не поставили тимчасовий дах, то зиму синагога не пережила б. Особливо враховуючи, який суворою і сніжною вона була".

За словами робітників , коли стріху розчистили від грунту, дерев і кущів, які там встигли вирости за останні століття , то здивувалися , як вона ще трималася.

На сьогодні основна частина аварійно-відновлювальних робіт виконана. Зокрема , будівля накрите капітальної дахом , яку можна побачити , тільки піднявшись на саму синагогу. З інших точок її не видно і ніяк не впливає на зовнішній вигляд пам'ятника. По периметру даху пущена потужна залізобетонна стяжка , що перешкоджає розбіжності стін. Стіни не тільки зміцнили , закривши всі численні тріщини і щілини , а й покрили штукатуркою. Південну стіну спеціально залишили недоторканою , щоб показати кладку і вік споруди. Частково відновили штукатурку і в молитовному залі , вдалося зберегти недоторканими кілька фрагментів старих розписів.

При відновлювальних роботах не обійшлося без відкриттів. Зокрема, під кам'яними плитами статі були знайдені фрагменти різьбленого білокам'яного декору старого , оригінального арон а- кодеш XVI століття. Нинішній, виконаний у стилі бароко, був встановлений пізніше - під час реконструкції 1754 . Крім того , на зовнішній стіні будівлі будівельники виявили уламок кам'яного блоку з фрагментом написи на івриті , раніше прикрашав фасад синагоги.

Чому камінь виявився розбитим, сьогодні можна тільки гадати. Швидше за все , він постраждав під час турецької навали , коли яничари брали синагогу штурмом. Пізніше , при відновленні синагоги , фрагмент знищеної яничарами написи використовували як звичайний камінь. Сьогодні там вдалося прочитати тільки одне слово " [ він ] спокутує " . Швидше за все , це була цитата з Тори.

Натрапили будівельники і на "металобрухт": фрагменти світильників і свічників, дверну та віконну фурнітуру, щипчики для зняття нагару зі свічок тощо. Були також знайдені фрагменти ритуальної тарілки для Пасхального седера , прикрашеного зображенням Зірки Давида , пасхальної жертви і написами на івриті . Блюдо знайшли під час розчищення підземель синагоги.
" У підземних ходах роботи тільки почалися, тому , швидше за все, будуть і інші цікаві знахідки. Там же , в підвалах , знайшли чимало позеленіли від часу патронів до трьохлінійка - залишки складу боєприпасів . При розчищенні даху знайшли і круглу мушкетну кулю - німе свідчення колишніх битв " , - розповідає Артур Фрідман.

Повністю роботи планується завершити до 500-річчя сатанівської синагоги , яке відзначатимуть у вересні 2014 року , на Рош -а- Шана. До цього часу по стародавнім фотографіям відновлять її інтер'єри і приведуть в порядок прилеглу територію. Буде також створена музейна експозиція, що складається з фотографій синагоги різних років , знахідок , зроблених в ході реконструкції та інших реліквій.