ua en ru

У Польщі затримали двох громадян України, які переправляли через кордон каски і бронежилети

У Польщі затримали двох громадян України - Романа Кушніра та Андрія Хавунко, які брали участь у транспортуванні волонтерської допомоги у вигляді куленепробивних жилетів і касок для потреб українських військовослужбовців.

У Польщі затримали двох громадян України - Романа Кушніра та Андрія Хавунка, які брали участь у транспортуванні волонтерської допомоги у вигляді куленепробивних жилетів і касок для потреб українських військовослужбовців. Про це повідомила прес-служба уповноваженого Верховної Ради України з прав Людини Валерії Лутковської.

Згідно з повідомленням, Лутковська направила лист міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну щодо обвинувачених у скоєнні злочину на території Республіки Польща громадян України Кушніра і Хавунко з проханням про надання їм консульсько-правової допомоги.

У своєму листі Лутковська зазначає, що 22 липня 2014 р. заступник прокурора р. Замость, який веде справу Кушніра і Хавунко, перевів їх, а також інших волонтерів, зі статусу свідків у статус обвинувачених.

"Прошу дати доручення посольству України в Республіці Польща та генерального консульства України в Любліні надати громадянам України Кушніру і Хавунко необхідну консульську допомогу. Також хочу проінформувати про готовність надання допомоги і звернення до інших суб'єктів, від яких залежить вирішення цієї справи, - зазначила Лутковська у своєму зверненні.

Як повідомляється, 29 березня 2014 р. громадяни України Кушнір і Хавунко організували доставку в Україну великої партії бронежилетів, однак польська прикордонна та митна служби затримали цю гуманітарну допомогу з-за відсутності у волонтерів відповідної ліцензії на поставку такого обладнання.