ua en ru

У Польщі за загадкових обставин загинув засновник спецназу GROM генерал Петелицький

У Варшаві увечері 16 червня було виявлено тіло 65-річного засновника польського спецназу GROM генерала Славоміра Петелицького. Поліцейські встановили, що чоловік помер від вогнепального поранення в голову, пишуть сьогодні польські ЗМІ.

Тіло колишнього спецназівця було знайдене його дружиною в гаражі будинку. Жінка виявила труп генерала близько 18:30 за місцевим часом. Прибулі на місце події слідчі припустили, що Петелицький міг накласти на себе руки.

Розтин тіла генерала призначений на понеділок. У слідчій групі не коментують повідомлення про кончину засновника польського спецназу. За фактом інциденту проводиться дослідча перевірка.

Петелицький народився у польській столиці в 1946 р., закінчив юридичний факультет Варшавського університету, після чого поступив на службу в Міністерство внутрішніх справ республіки. З кінця 1960-х рр. він працював у розвідці, служив у США, Швеції, Китаї і В'єтнамі. Потім Петелицький зайняв посаду заступника начальника контррозвідки, а після став радником голови МЗС з охорони польських диппредставництв за кордоном.

У 1990 р. генерал сформував і очолив відомий антитерористичний спецпідрозділ GROM (Група операційно-маневреного реагування). Бійці загону брали участь в операціях на Балканах, в Іраку і на Гаїті. Петелицький керував спецназом до 1995 р. У 1997 р. він знову очолив спецпідрозділ, і покинув його остаточно тільки в 1999 р.