ua en ru

У Пекіні учасники антияпонської демонстрації напали на машину посла США

У столиці Китаю Пекіні розлючений натовп учасників антияпонської демонстрації напав на машину посла США Гері Лока, передає Associated Press.

Дипломат став ціллю близько 50 демонстрантів, що виражають своє обурення з приводу територіальної суперечки між Китаєм і Японією в Південно-Китайському морі. Ці протести посилилися в останні дні, так як в Китаї відзначають річницю початку захоплення Японією Північно-Східного Китаю в 1931 р.

В результаті інциденту дипломат не постраждав, машина отримала незначні пошкодження. Китайська поліція зуміла оперативно відтіснити натовп від автомобіля посла.

Представники Держдепартаменту США вже заявили про події в міністерство закордонних справ КНР і зажадали від китайської влади забезпечити безпеку співробітників посольства.

Читайте также: Частина японських автовиробників призупиняє роботу заводів в Китаї через протести

Нагадаємо, раніше Японія оголосила про те, що завершила націоналізацію території о. Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао) шляхом викупу її у приватних власників. Цей крок викликав різку критику Пекіна, який наполягає на тому, що острови Сенкаку увійшли до складу китайської держави в кінці XIV століття, проте контроль над ними був втрачений після підписання з Японією в 1895 р. Симоносекського мирного договору (китайська назва - договір Магуань). Після закінчення Другої світової війни Японія вимушена була відмовитися від даних територій на користь США. У свою чергу, Вашингтон в 1970-х рр. повернув Японії острів Окінава, віддавши і Сенкаку. що знаходяться поблизу.

Націоналізація о. Сенкаку вже призвела до масових антияпонських акцій протесту у низці міст КНР. Відзначимо, що самі острови малі і не придатні для господарського використання, проте їх наявність у складі держави істотно розширює територіальні води і виняткову економічну зону. Крім того, поряд з ними виявлені значні запаси вуглеводнів.