ua en ru

У Пакистані сьогодні проходять парламентські вибори, які можуть ознаменувати першу в історію країни мирну передачу влади

У Пакистані сьогодні, 11 травня 2013 р., проходять парламентські вибори, які можуть ознаменувати першу в історію країни мирну передачу влади від одного цивільного уряду до іншого. Фаворитом на них виступає партія колишнього прем'єр-міністра Наваза Шаріфа Пакистанська ісламська ліга, передає Reuters.

Його головним опонентом є Президент країни Азіф Алі Зардарі, який є фактичним лідером Народної партії Пакистану. Крім того, перед виборами значну популярність придбав колишній гравець в крикет Імран Хан, який очолює партію "Техрік-і-Інсаф". Вона може отримати до 24,98% голосів, що виводить її на третє місце.

Головним штатом Пакистану є Пенджаб, де проживає найбільше виборців. За даними опитувань громадської думки, в Пенджабі лідирує партія Шаріфа.

На виборах буде вирішена приналежність 272 місць в парламенті. Для отримання простої більшості переможцю достатньо контролювати 137 місць. При цьому 70 місць у парламенті Пакистану належить жінкам і представникам неісламських релігійних меншин. Ці місця будуть розподілені між партіями на основі їх результатів у виборчих округах. Якщо враховувати 70 місць, зарезервованих для жінок і меншин, то партії-переможцю потрібно контролювати 172 голоси для створення уряду.

Підготовка до виборів була ознаменована в Пакистані цілим рядом терактів і загостренням протистояння сунітів і шиїтів.

Читайте також: У Пакистані в результаті теракту загинули шість і постраждали 13 людей