ua en ru

В.Онопенко звернувся до В.Януковича з проханням ветувати закон про судоустрій

Глава Верховного суда України Василь Онопенко звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням ветувати закон про судоустрій та статус суддів. Про це йдеться у відкритому листі В.Онопенка, який опублікований на офіційному сайті ВСУ.

Зокрема, у листі йдеться, що "запропонована законом система судоустрою не відповідає визначеним Конституцією України організаційним засадам побудови системи судів загальної юрисдикції, значно ускладнює доступ громадян до правосуддя, містить суттєві загрози конституційним гарантіям права громадян на судовий захист". В.Онопенко також наголошує, що "пропонований закон базується на хибних концептуальних засадах, багато його ключових положень суперечать Конституції України, є юридично необґрунтованими, не враховують рекомендацій Венеціанської комісії, зокрема щодо побудови судової системи. Реалізація положень цього закону може призвести до звуження обсягу конституційних гарантій прав громадян на судовий захист, зниження рівня такого захисту, істотного збільшення кількості звернень громадян до Європейського суду з прав людини, руйнації єдиної судової системи України, посилення залежності судів і суддів".
Нагадаємо, 9 липня голова Конституційного суду Андрій Стрижак не виключив, що деякі норми закону про судоустрій можуть бути визнані неконституційними.
Нагадаємо також, що 7 липня Верховна Рада України прийняла закон про судоустрій і статус суддів. За відповідне рішення проголосували 260 депутатів з 264 присутніх в залі. ВР розглянула більше 550 поправок з 1724 запропонованих депутатами. Інші поправки не розглядалися.
"Закон визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні з метою захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави на засадах верховенства права, визначає систему судів загальної юрисдикції, статус професійного судді, народного засідателя, присяжного, систему та порядок здійснення суддівського самоврядування і встановлює систему та загальний порядок забезпечення діяльності судів та регулює інші питання судоустрою і статусу суддів", - сказано в повідомленні інформаційного управління ВР.