ua en ru

На початку жовтня в Україні очікується перший сніг - Гідрометцентр

На початку жовтня на півночі і північному сході України очікується перший сніг. Про це на брифінгу заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, передає кореспондент РБК-Україна.

Погода на тиждень: На початку жовтня на півночі і північному сході України очікується перший сніг. Про це на брифінгу заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Поточний тиждень не буде досить простим (з точки зору погодних умов). Розпочнеться тиждень з того, що над Чорним морем буде створено активний циклонічний вихор, що обумовить на півдні Одеської області дощ. А також у Миколаївській, Херсонській областях та АРК, а потім на Запоріжжі, Луганській, Донецькій областях", - заявив Кульбіда.

У західних, центральних областях погода буде холодною, але без дощів.

"Очікується температура повітря вночі від 1-7 градусів тепла із заморозками на ґрунті... З 3-5 жовтня на сході і північному сході може випадати навіть мокрий сніг, переважно в нічний період", - резюмував Кульбіда.

За його словами, в Україні у вересні 2013 р. випала рекордна кількість опадів, а температура була нижче норми. "Минулого тижня по всій території України спостерігався надзвичайно різний спектр погодних умов. А температура була нижче норми на 2-6 градусів, відзначалися сильні пориви вітру. В деяких областях - грози і навіть град. На півдні пройшли сильні дощі. Спостерігалися навіть заморозки на землі", - заявив він.

За словами Кульбіди, в цілому в вересні середня температура повітря була на 1-2 градуси нижче норми, а опадів випало від 100-214 мм, що становить 2-4 місячних норм.

Потепління в Україну прийде з 10 жовтня: температура підвищиться до 15-20 градусів. "З 5 жовтня з західних областей України почнеться потепління. Очікується температура повітря від 7-12 градусів тепла. З 7 жовтня температура повітря підвищиться по всій території України. А істотне потепління очікується з 8-10 жовтня, вона буде вище норми, досягати 15 - 20 градусів тепла по всій території України", - заявив Кульбіда.

За повідомленням Гідрометцентру, на початку жовтня в південних і східних областях будуть сильні дощі та холодна погода в північних областях на початку тижня.

Нагадаємо, 30 вересня в Україні у Чернігівській і Сумській областях очікуються дощі, на решті території - мінлива хмарність, без опадів, температура від +8 до +15.