ua en ru

Акції на підтримку Навального: У Москві почалися масові затримання

Прихильники члена Координаційної ради опозиції, екс-кандидата на посаду мера Москви Олексія Навального вийшли на вулицю.

Прихильники члена Координаційної ради опозиції, екс-кандидата на посаду мера Москви Олексія Навального вийшли на вулицю.

Сьогодні в 19:00 мск (18:00 за Києвом) на Манежній площі в Москві повинен був відбутися "народний схід" на підтримку Навального, але поліцейські оточили і Манежну і Червону площу.

Демонстранти не змогли потрапити на Манежну, а тому стовпилися на Мохової вулиці, практично повністю перекривши її. Активісти зайняли кут Тверської вулиці, будівля Держдуми практично повністю оточене демонстрантами. Люди скандують гасло "Свобода!", "Росія без Путіна", "Свободу Навальному". За різними підрахунками на вулиці Москви вийшли від 7 до 35 тис. осіб, у тому числі відомі учасники протестного руху: телеведучий Леонід Парфьонов і письменник Борис Акунін, а також сестра Михайла Прохорова - телеведуча Ірина Прохорова.

Читайте також: Навальний засуджений до п'яти років позбавлення волі

Спочатку поліцейські затримували найбільш активних демонстрантів, в автозаки вирушили ті, хто роздавав листівки з агітацією за Навального. Спочатку було відомо про трьох затриманих, однак зараз повідомляється про масове затримання людей, що роздають листівки. Згодом повідомляється, що в Москві та Петербурзі поліцейські затримали більше 100 учасників несанкціонованих акцій на підтримку Навального. За попередніми даними, в Москві в автозаках опинилися близько 60 осіб, у Петербурзі - не менше 42. Серед затриманих - як провідні опозиціонери, так і журналісти. Арешт активістів супроводжується криками "Ганьба". Ближче до ночі почали відбуватися масові затримання. за останньою інформацією затримано понад 113 осіб.

Фото: "Народний сход" у Москві на підтримку Навального

Нагадаємо, сьогодні Ленінський районний суд Кірова засудив Олексія Навального до 5 років позбавлення волі, визнавши його винним в організації розкрадання майна держпідприємства "Кировлес" на суму в 16 млн руб. Захист Навального заявила, що в 10-денний термін оскаржить вирок, західні країни засудили вирок і висловили свої побоювання діями судової влади.

У Новосибірську, Пензі, Петербурзі, Красноярську і навіть Лондоні відбулися акції на підтримку опозиціонера. Тим часом прокуратура оскаржила арешт Навального. Представники прокуратури заявили, що рішення про арешт О.Навального незаконно, так як обвинувальний вирок в законну силу не вступив. Кіровський обласний суд розгляне апеляцію у п'ятницю, 19 липня.