ua en ru

Рівень безробіття серед молоді у світі в 2013 р. складе 12,6% - 73,4 млн осіб

Рівень безробіття серед молоді у світі в 2013 р. складе 12,6% - 73,4 млн осіб. Про це йдеться в доповіді Міжнародної організації праці (МОП) "Глобальні тенденції зайнятості серед молоді - 2013".

Майже такий же рівень спостерігався в самий розпал економічної кризи в 2009 р. Водночас, за підсумками 2012 р. цей показник склав 12,4%. Таким чином, приріст чисельності безробітної молоді за період з 2007 по 2013 рр. складе 3,5 млн чол. За прогнозами, до 2018 р. цей показник досягне 12,8.

"Ці цифри підкреслюють необхідність у зосередженні політики на забезпеченні зростання, на серйозному вдосконаленні систем освіти та професійної підготовки і на цілеспрямованих заходи щодо підвищення молодіжної зайнятості", - зазначає помічник гендиректора МОП з питань політики Хосе Мануель Салазар-Ксірінакс.

Серед регіонів найвищий рівень молодіжного безробіття в 2012 р. зареєстрований на Близькому Сході, де без роботи опинилися 28,3% молодих людей, тобто безробітним був кожен четвертий представник економічно активної молоді. За існуючими прогнозами, в 2018 р. цей рівень повинен зрости до 30%.

У розвинених країнах рівень молодіжного безробіття в 2012 р. склав 18,1%. Судячи з усього, він буде постійно перевищувати 17% до 2015 р. і, за прогнозами, опуститься нижче 17% не раніше 2016 р. У Греції та Іспанії безробітними є більше половини економічно активної молоді.

У доповіді також наголошується, що багато молодих людей взагалі припиняють всякі пошуки роботи. Якби вони враховувалися при визначенні показників безробіття, як наголошується в доповіді, чисельність молоді, що є безробітною або втратила надію на працевлаштування, в розвинених країнах в 2012 р. склала б 13 млн чол. на відміну від 10,7 млн фактично безробітних.

"Гарантовані робочі місця, які раніше були нормою для попередніх поколінь, принаймні в розвинених країнах, стали не такими доступними для сучасної молоді. Поширення тимчасової та неповної зайнятості, особливо після того, як глобальна економічна криза досягла свого піку, говорить про те , що така зайнятість найчастіше є для молодих людей єдиним можливим варіантом працевлаштування", - пояснює Салазар-Ксірінакс.

Крім того, за прогнозами МОП, зростає і частка тих молодих людей, які не можуть знайти роботу протягом шести і більше місяців.

За словами Салазар-Ксірінакса, це викликає особливе занепокоєння: "До довгострокових наслідків високого і стійкого молодіжного безробіття належать відсутність корисного досвіду роботи і втрата професійних навичок. Крім того, безробіття, з яким молоді люди стикаються на самому початку своєї кар'єри, швидше за все несприятливо відіб'ється на їхній здатності заробляти, внаслідок чого вони будуть як і раніше позбавлені хороших перспектив зайнятості й заробітків навіть десятиліття потому".

Читайте також: Рівень безробіття серед молоді в Греції досяг рекордно високого рівня - 2/3 від загальної кількості