ua en ru

У Мінфіні визнали, що адміністративні бар'єри перешкоджають зростанню видобутку газу

Щоб збільшити обсяги видобутку газу в Україні необхідно усунути існуючі адміністративні бар'єри. Про це заявив заступник міністра фінансів Денис Фудашкін, відповідаючи на питання про причини різкого скорочення інвестиційних програм газовидобувними компаніями у другій половині 2014 р.

У той же час Фудашкін вважає, що підвищення податку на надра з 28 до 55%, що відбулося в серпні 2014 р., не чинить негативного впливу на розвиток газовидобування в Україні. Він визнав, що доходи газодобувних компаній скоротяться.

Однак, на думку заступника міністра, компанії мають резервні можливості для покриття дефіциту коштів, що утворився в результаті збільшення фіскального навантаження.

"Не бачу ризиків, що такий бізнес при такому оподаткуванні стане інвестиційно непривабливим", - сказав Фудашкін.

Нагадаємо, раніше ряд іноземних компаній з активами в Україні заявили про негативні наслідки нової системи оподаткування видобутку вуглеводнів. JKX Oil&Gas оцінила збитки від нововведення в 10 млн дол. або чверть свого бюджету програми капітальних вкладень в Україні на 2014 р. В Smart Energy плани реінвестування зменшили більш ніж у п'ять разів, до 10 млн дол.

У липні 2014 р. приватні видобувні компанії направили лист прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, в якому повідомили, що підвищення податку на надра призведе до неможливості фінансування розвитку і розробки родовищ, буріння нових свердловин та проведення додаткових досліджень, що призведе до зупинки розвитку галузі в цілому.