ua en ru

У Міненерго РФ вважають, що Європі буде складно відмовитися від російського газу та нафти

Європі буде складно відмовитися від російських енергоресурсів.

Європі буде складно відмовитися від російських енергоресурсів. Про це в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Ви знаєте, що із загального обсягу імпорту нафти, що становить приблизно 475 млн т Європейським союзом, 200 млн т поставляється з Росії. Тобто залежність приблизно на сьогоднішній день 40%", - зазначив Новак.

При цьому він нагадав, що раніше було заявлено про зниження в перспективі енергозалежності від РФ.

"І така робота опрацьовується в ЄС, в США. Оголошено про збільшення поставок СПГ з боку США. Ці всі заяви поки нічим не підкріплені з точки зору економіки", - сказав Новак.

За його словами, багато європейські нафтопереробні заводи будувалися під використання російської нафти марки Urals. "Для того, щоб не використовувати російську нафту, потрібно вкласти величезні інвестиції, щоб переорієнтувати на іншу нафту", - підкреслив міністр.

Він зазначив, що ринок на сьогоднішній день збалансований, і будь-які подібні дії внесуть в нафтовий та газовий ринок великий дисбаланс, і наслідки можуть бути економічні зовсім непередбачувані для тих же ініціаторів санкцій, які про це зараз говорять.

За словами міністра, "складно буде сьогодні відмовитися від російського газу, відмовитися від російської нафти". Новак впевнений, що багато європейських компаній, які працюють на ринку, категорично проти введення будь-яких санкцій.