ua en ru

В меморандумі по Донецьку буде відмова від федералізації, офіційний статус деяких мов і зміни до Конституції, - Соболєв

В спільному меморандумі щодо стабілізації ситуації у Донецьку, яку сьогодні планують підписати усі фракції, буде значитися відмова від федералізації і розширення повноважень регіонів, надання офіційного статусу інших мов в окремих регіонах, а також зміни до Конституції України.

В спільному меморандумі щодо стабілізації ситуації у Донецьку, яку сьогодні планують підписати усі фракції, буде значитися відмова від федералізації і розширення повноважень регіонів, надання офіційного статусу інших мов в окремих регіонах, а також зміни до Конституції України. Про це сьогодні в кулуарах Верховної Ради України повідомив журналістам в. о. голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

Соболєв наголосив на тому, що у спільній заяві буде підкреслена територіальна цілісність і неподільність України.

"Ми готові підтримати (меморандум), якщо це буде підтримано всіма політичними групами, щоб потім не було якихось ігрищ, що Україна є цільна неділима, єдина країна, що ми відмовляємось від будь-яких федералізації. Натомість ми вважаємо, що мають бути потужні регіони, потужне місцеве самоврядування з повноваженнями, які ми розшифровуємо, а саме право формувати виконкоми обласними районними радами, право формувати бюджетну політику, право формувати політику, яка стосується місцевого життя, це все передається на місця", - повідомив Соболєв.

Він також додав, що питання мови буде вирішено через прийняття закону.

"Мовне питання ми пропонуємо врегулювати його за пропозицією цілого ряду фракцій безпосередньо в законі, в якому зафіксувати право тих регіонів, де є більшість представників іншомовної групи безпосередньо мати офіційних статус для такої мовної групи, що дає можливість розширених повноважень і зняти раз і назавжди це питання. Наші колеги запропонували це включити в Конституцію, але на жаль, це є той розділ, який вимагає референдуму", - заявив Соболев.

За його словами, виносити питання російської мови на всенародний референдум вони не хочуть. " бо чудово розуміють, що на референдумі буде чітке визначення єдиної державної мови з величезною перевагою".

"Тому ми, швидше за все, це врегулюємо в законі і ми готові це в меморандумі зафіксувати", - сказав він.

Соболєв також зазначив, що вже сьогодні буде прописані зміни до Конституції України.

"Третій пункт стосується ключових положень внесення змін і доповнень до Конституції. Наша пропозиція прямо в меморандумі - оголосити ключові зміни і доповнення до Конституції як проект, і буквально протягом найближчих двох тижнів для того, щоб конституційна комісія вже подала свої напрацювання у вигляді ключових положень по цій Конституції. Це дасть можливість зняти спекуляції на якихось питаннях, які на сьогоднішній день ми не можемо визначити", - пояснив він.

Також є домовленість, що влад підтримає закон про амністію учасників протестів на сході України.

На даний момент Соболєв каже, що депутати усіх фракцій готові за таку заяву проголосувати. Водночас зараз невідомо, чи це буде заява чи меморандум.