ua en ru

У Лос-Анджелесі в театрі Kodak почалася 83-я щорічна церемонія вручення кінопремій "Оскар"

У Лос-Анджелесі в театрі Kodak, розташованому в розважальному центрі Hollywood & Highland, стартувала вісімдесят третій щорічна церемонія вручення премій Американської академії кіномистецтв - "Оскарів".
У цьому році ведучими церемонії стали актори Джеймс Франко і Енн Хетеуей. Особливістю цієї премії є нові конверти. Дизайн цього невід'ємного елементу дійства залишався незмінним 70 років, проте тепер провідні будуть розкривати конверти золотого кольору з одного боку і яскраво-червоного всередині. На лицьовій стороні вказано назву номінації, а всередину вкладена картка з традиційними словами: "А" Оскар "дістався ..." і ім'ям переможця, передає РБК.
Тріумфатором за кількістю номінацій став британський фільм "Король говорить!", Що зібрав 12 номінацій, у тому числі в категорії "кращий фільм". Проект Девіда Фінчера "Соціальна мережа", який раніше удостоївся чотирьох "Золотих глобусів", номінований на "Оскара" лише у 8 номінаціях. Крім "Соціальної мережі" і "Король говорить!" в категорії "Кращий фільм" заявлені такі кінострічки, як "Чорний лебідь" про долю балерини з Наталі Портман у головній ролі, "Боєць", "Початок" з Леонардо Ді Капріо, комедія "Діти в порядку", "127 годин" (про виживання людини в диких умовах), мультфільм "Історія іграшок 3", "Залізна хватка" і фільм-драма "Зимова кістка".
У поточному році кіноакадемія висуває на звання кращого фільму відразу 10 картин, а не 5, як це було раніше. Нова політика академіків, які вирішили, що було б справедливо розширити кількість претендентів вдвічі для більш повного відображення ситуації на кіноринку, діє з 2010 р.
У категорії "Краща актриса" на отримання премії номіновані Ніколь Кідман (у фільмі "Кроляча нора", вона також виступила продюсером цієї кінострічки), Наталі Портман (за роль у фільмі "Чорний лебідь"). Відзначимо, що Н.Портман вже удостоїлася за цю роль премії "Золотий глобус". У цій категорії з ними поборються Аннетт Бенінг ("Діти в порядку"), Дженніфер Лоуренс ("Зимова кістка") і Мішель Вільямс ("Блакитний Валентин"). У категорії "Краща актриса другого плану" висунуті Емі Адамс ("Боєць"), Хелена Бонем Картер ("Король говорить!"), Мелісса Лео ("Боєць"), Хейлі Стайнфелд ("Залізна хватка") і уродженка Австралії Джекі Уівер ( "Царство звірів").
У категорії "Кращий актор" на "Оскара" висунуто такі претенденти, як Колін Ферт ("Король говорить!") Хав'єр Бардем ("Бьютіфул"), Джеф Бріджес ("Залізна хватка"), Джессі Айзенберг ("Соціальна мережа") і Джеймс Франко ("127 годин"). У категорії "Кращий актор другого плану" будуть боротися Крістіан Бейл ("Боєць"), Джон Хоукс ("Зимова кістка"), Джеремі Реннер ("Місто злодіїв"), Марк Руффало ("Діти в порядку") і Джеффрі Раш (" Король говорить! ").
Премія Академії кінематографічних мистецтв і наук, відома як "Оскар", - головна щорічна національна кінопремія США. Вона була задумана главою студії Metro Goldwyn Meyer Луїсом Б.Майєром. Офіційна назва "Оскара" - Премія академії за заслуги в кіномистецтві. Премія відзначає внесок у кіномистецтво фільмів, які перебували в прокаті впродовж року. В даний час премія "Оскар" вручається по 24 основних номінаціях.
Сьогоднішня церемонія вручення нагород Американської кіноакадемії транслюється більш ніж в 200 країнах.