ua en ru

У Лівії тривають міжплемінні сутички, за останні дні загинули 147 осіб

На півдні Лівії, незважаючи на заяви про перемир'я, не припиняються зіткнення між бойовиками чорношкірого племені тубу і ополченцями арабських племен з м.Сабхі. За останні п'ять днів жертвами конфлікту стали 147 людей, ще 395 отримали поранення. Таку дані привела агентству Al-Arabia міністр охорони здоров'я країни Фатіма аль-Хамруш.

"Число загиблих становить 147 осіб, це втрати обох сторін", - повідомила міністр. За її словами, з району бойових дій - м.Сабхі і його околиць - в Тріполі доставлені 129 найбільш серйозно поранених. Вона також додала, що на півдні країни складається вкрай важка ситуація з медикаментами.

Відзначимо, 29 березня ц.р. лідерам ворогуючих сторін вдалося досягти домовленості про припинення вогню. Проте рядові бійці не прагнуть її виконувати, через що насильство не припиняється. Повідомляється, що протягом дня 31 березня кількість загиблих склала 14 людей.

Нагадаємо, за офіційною версією конфлікт між племенами переріс у відкриту ворожнечу після того, як дві групи, відповідно від тубу і арабського племені, не поділили автомобіль, і в ході з'ясування відносин один з арабів отримав смертельне поранення.

У МВС Лівії повідомили, що відправили в район конфлікту 600 осіб. Відзначимо, представники тубу раніше заявляли, що Перехідний національна рада (ПНС) в конфлікті відкрито підтримує арабські племена, і звинуватили владу у використанні важкої бойової техніки проти чорношкірого населення.

Починаючи з моменту повалення Муаммара Каддафі нова центральна влада - ПНС - втратила контроль над бойовими угрупованнями в країні, головним чином бойовиками різних племен. Це нерідко призводить до збройних конфліктів між їхніми представниками. З найбільш великих зіткнень варто виділити бої біля г.Куфра в лютому 2012 р., тоді загинули більше 100 осіб.