ua en ru

В Китаї прихильники Бо Сілая створили політичну партію

У Китаї прихильники отримав довічний тюремний термін колишнього члена Політбюро Компартії КНР (КПК) Бо Сілая створили власну політичну партію. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією. Офіційно в країні діє заборона на створення нових політичних партій.

Партія отримала нзвание Чжі Сянь, що в буквальному перекладі означає "Партія верховенства Конституції". Вона була сформована 6 листопада. Довічним головою партії був проголошений Бо Сілай.

Члени партії Чжі Сянь направили лист в Компартію, повідомивши про створення нової політичної сили У відділі пропаганди КПК інформацію про створення партії поки не коментують.

Згідно з китайськими законами, в країні, крім КПК, діє 8 інших партій, а також гарантована свобода слова. Тим не менш, фактично 8 "некомуністичних партій" порожниною контролюються комуністами. Створення справді опозиційних партій часто закінчується для ініціаторів тюремним терміном. Так, у 1999 р. китайський дисидент Сю Венлі отримав 13-річний тюремний термін за спробу організації Демократичної партії Китаю. В результаті у 2002 р. він був висланий з країни.

Нагадаємо, що Бо Сілай був секретарем Компартії в місті Чунціні і одним з найбільш перспективних китайських політиків, який розглядався як можливий приймач Ху Цзіньтао на посаді голови КНР. Його кар'єра обірвалася після того, як його дружину Гу Кайлан запідозрили у вбивстві британського бізнесмена Ніла Хейвуда. У березні 2012 року Бо Сілай позбувся місця в Політбюро ЦК КПК і був знятий з посади секретаря партії в м. чунцин.

В результаті суд засудив Гу Кайлан до смертної кари з відстрочкою на два роки. У вересні 2012 р. Бо Сілай позбувся членства в КПК, а в жовтні проти нього завели кримінальну справу. У вересні 2013 р. Бо Сілай був засуджений до довічного ув'язнення за корупцію, хабарництво і зловживання службовими повноваженнями".