ua en ru

У Китаї 11 місяців поспіль спостерігається зростання активності в виробничому секторі

У Китаї в серпні 2013 р. індекс менеджерів із закупівель (PMI) у виробничому секторі виріс на 0,7% в порівнянні з липнем 2013 р. і склав 51%, таким чином, 11 місяців поспіль тримаючись на рівні вище 50%. Такі дані оприлюднені сьогодні Державним статистичним управлінням і Китайської логістичної та закупівельної асоціацією (КЛЗА).

У Китаї в серпні 2013 р. індекс менеджерів із закупівель (PMI) у виробничому секторі виріс на 0,7% в порівнянні з липнем 2013 р. і склав 51%, таким чином, 11 місяців поспіль тримаючись на рівні вище 50%. Такі дані оприлюднені сьогодні Державним статистичним управлінням і Китайської логістичної та закупівельної асоціацією (КЛЗА), повідомляє "Синьхуа".

Зростання індексу PMI в останні два місяці свідчить про подальше зміцнення основи для збереження стійкого зростання макроекономіки країни, зазначив заступник голови КЛЗА Цай Цзінь.

Згідно з оприлюдненими даними, у великих підприємств виробничого сектору PMI за серпень знизився на 1% - до 51%, у середніх - залишився на рівні попереднього місяця - 49,6%, тоді як малий бізнес продемонстрував зниження на 0,2% - до рівня 49,2%.

Зокрема, в серпні субіндекс виробництва склав 52,6% з підвищенням на 0,2% порівняно з липнем, водночас субіндекс нових замовлень склав 52,4% при збільшенні на 1,8%, субіндекс запасів сировинних матеріалів зріс на 0,4% і склав 48% , субіндекс зайнятості - 49,3% з приростом на 0,2%.

Також покращився індекс очікувань у виробничому секторі. Даний індекс за серпень склав 59,4%, що на 3% вище липневого рівня.

PMI - це індикатор, який показує рівень ділової активності в секторі виробництва. Показник вище 50% свідчить про зростання у секторі, а нижче 50% - про те, що відбувається скорочення.

У II кварталі економічне зростання знизився до 7,5%, тоді як в I кварталі він перебував на рівні 7,7%, що викликало суперечки про необхідність стимулювання економіки.

На 2013 р. уряд Китаю ставить завдання щодо зростання ВВП в 7,5%, при цьому прем'єр-міністр Лі Кецян заявив, що рівень в 7% є пороговим і нижче цієї позначки економічне зростання не опуститься.

У китайському Мінторзі вважають, що основним фактором ризику для КНР є зниження світового попиту, так як економіка країни сильно залежна від експорту, незважаючи на її поступову переорієнтацію в бік внутрішнього попиту.

Раніше влада Китаю, стурбовані перегрітою інвестиційним кліматом і істотним збільшенням вкладень у неформальне кредитування, заявляли, що готові терпіти уповільнення темпів економічного зростання при проведенні структурних реформ.