ua en ru

У Кіровограді "Український вибір" проводить конференцію з питань протидії корупції

В Кіровограді в четвер, 21 листопада 2013 року, за ініціативи Громадського руху "Український вибір" розпочалася конференція на тему "Проблеми та перспективи розвитку практики застосування антикорупційного законодавства України". Про це повідомляє прес-служба громадського руху.

У роботі конференції бере участь заступник голови Всеукраїнського громадського руху "Український вибір", заступник голови Конституційного суду України першого скликання, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор Василь Німченко.

Відкриваючи роботу конференції, керівник програми "Боротьба з корупцією" руху "Український вибір", генерал майор міліції, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Ігор Кириченко зачитав звернення лідера Громадського руху "Український вибір" Віктора Медведчука до учасників зустрічі в Кіровограді.

"Корупція в Україні стала національною бідою, реальною загрозою державній та економічній безпеці України. Боротьба з корупцією має стати завданням всього українського народу, як про це сказано в статті 17 Конституції України. Ми вважаємо, що ухвалення антикорупційного закону має бути здійснено тільки шляхом всенародного волевиявлення. Тільки тоді цей закон буде дієвим способом протидії корупції. Ми вважаємо боротьбу з корупцією головним завданням усіх демократичних сил країни. На наш погляд, громадський контроль та дієву участь громадських організацій є основою успішної боротьби з корупцією. Саме тому ми виносимо ці животрепетні питання на всенародне обговорення. Спільними зусиллями ми зможемо не тільки розробити дієві способи і механізми боротьби з корупцією, але і втілити їх у життя", - йдеться у зверненні.

Василь Німченко в своєму виступі сказав, що "масштаби корумпованості в нашому суспільстві величезні. Це явище проникло в усі сфери суспільного життя. "Український вибір" розробив законопроект, за допомогою якого рівень корумпованості можна істотно знизити. У цьому законопроекті наведено ефективні методи протидії корупції та боротьби з нею, зокрема, скасування інституту недоторканності, встановлення кримінальної відповідальності для держчиновників, які зловживають службовим становищем, скасування інституту презумпції винності і багато інших".

Виступаючи перед учасниками конференції, Василь Німченко також підкреслив, що Громадський рух "Український вибір" - одна з небагатьох організацій в Україні, розповідає про негативні наслідки підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. "Ми чудово розуміємо, що ЄС - це корумпована міжнаціональна організація, яка нав'язує нам принизливе антиконституційне угоду. Експертами українського незалежного центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава" на запит руху "Український вибір" було дано правовий висновок щодо відповідності Конституції України проекту угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом і його державами-членами, з іншого боку. Згідно з цим висновком, в разі підписання Угоди українська влада порушить десяток статей Основного закону. Підкреслю, що при виборі курсу геополітичної інтеграції необхідно запитувати думку народу. А нам, Громадського руху "Український вибір", яке стало ініціатором проведення всеукраїнського референдуму з даного питання, офіційними представниками нинішньої влади з подачі їх "помічників" на проведення такого референдуму було відмовлено. І все це тому, що влада не хоче чути народ, його думка. Адже набагато вигідніше "вирішувати питання" в кабінетах, корупційно, непрозоро", - зазначив Німченко.

З доповідями на конференції виступлять кандидат юридичних наук, доцент Юрій Кричун (доповідь "Порівняльний аналіз підходів до боротьби з корупцією в Україні та за кордоном"); кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального і адміністративного права Кіровоградського інституту державного та муніципального управління Класичного приватного університету Костянтин Фомічов (доповідь "Зміни у новому кримінально-процесуальному законі як протидія корупції та використання можливостей правоохоронних органів у рейдерських схемах"); доцент, професор кафедри правознавства Кіровоградського інституту розвитку людини Андрій Манжула (доповідь "Питання протидії корупційним зловживанням у діяльності органів місцевої влади"); кандидат юридичних наук, доцент, докторант кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, підполковник міліції Олександр Кобзар (доповідь "Взаємодія органів місцевого самоврядування з правоохоронними органами у питанні боротьби з корупцією").

Як зазначають у русі, учасники конференції обговорять ситуацію з корупцією в Україні, шляхи подолання корупційної складової в українському суспільстві, впровадження механізмів контролю чиновників громадами.