ua en ru

У Києві сьогодні починається суд щодо позбавлення бізнесмена Корнацького українського громадянства

Окружний адміністративний суд Києва сьогодні о 16:00 розгляне позов про незаконне участь у виборах на 132 окрузі в Миколаївській області бізнесмена Аркадія Корнацького, висунутого вчора кандидатом у депутати з'їздом партії ВО "Батьківщина".

Позов до суду подав інший кандидат - самовисуванець Володимир Шиманський, який наполягає, що Корнацький не має права брати участь у виборах в Верховну Раду України через наявність у нього подвійного громадянства.

Отримавши у 2005 році українське громадянство Аркадій Корнацький, за інформацією наявною у позивача, не відмовився від російського громадянства, не здав російський паспорт і продовжує користуватися всіма правами російського громадянина на території Російської Федерації до цього часу. Він активно використовує для цього російський паспорт, та інші документи, які може мати. Позивач наголошує, що, згідно з законом України, Корнацький повинен був здати російський паспорт не пізніше 2006 року, тобто протягом року після отримання громадянства України. Однак він продовжував користуватися ним до цього часу.

Шиманський також вимагає від Міграційної служби України скасувати рішення МВС від 2005 року щодо реєстрації Корнацького українським громадянином, а також підготувати для подання комісії при президентові про втрату українського громадянства Корнацьким.

"Корнацький, грубо порушуючи законодавство України, а саме, маючи подвійне громадянство, продовжує володіти в повному обсязі правами, які надаються тільки громадянам України", - зазначає позивач в своїй заяві.

Шиманський в якості доказів своєї правоти представив в суд відповіді Федеральному міграційної служби РФ по Московській області від 21 травня 2013 року, а також лист ФМС РФ від 17 червня 2013, в яких підтверджується, що А.А. Корнацький є російським громадянином і має російський паспорт серії 4604 №368494, виданий у місті Одинцово Московської області. А.А.Корнацкий також прописаний в місті Одинцово.

За даними Шиманського, відомості про російське громадянство Корнацького підтверджуються і даними Федеральної податкової служби РФ - в її базі даних Корнацький зареєстрований як російський резидент-платник податку, який має ідентифікаційний номер. Крім того, бізнесмен зареєстрований у Пенсійному фонді РФ. У документах російських податківців Корнацький також фігурує як власник двох дорогих земельних ділянок в елітному підмосковному селищі Горки.

Шиманський вважає, що ці відомості явчяются достатньою юридичною підставою для позбавлення Корнацького громадянства України, оскільки наявність в українського громадянина другого громадянства та паспортів двох держав заборонено законодавством.

Крім того, позивач вимагає від суду дати оцінку бездіяльності Державної міграційної служби України, яка, на думку Шиманського, належним чином не відреагувала багаторазово опубліковані в ЗМІ відомості про подвійне громадянство Корнацького.