ua en ru

У Києві обговорили проблеми інтелектуального розвитку України

Сьогодні у Києві почала роботу Перша міжнародна експертна сесія "Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?". Понад 100 експертів, футурологів з країн Європи, України і Росії обговорюють спільне бачення і модель ефективного використання українського інтелектуального ресурсу. Захід проходить 27-28 червня за підтримки Кабінету міністрів.

Під час обговорення моделей розвитку інтелектуального потенціалу України між учасниками сесії розгорілася гаряча дискусія про те, що ж дійсно потрібно робити ставку і державі, і бізнесу. Жвавий інтерес науковців до даної теми організатори пояснюють наявністю ресурсів, зокрема фінансування тих проектів, які будуть розроблені за підсумками сесії.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, звертаючись до учасників на відкритті сесії, повідомив, що приватні інвестори і підприємства виділили 40 млн грн на розвиток інтелектуального потенціалу.

Під час дискусії особливу увагу учасники сесії приділили проблемам освіти в Україні та пошуку альтернативних шляхів її отримання. Зокрема, запропонували зробити ставку на школу нового типу, а також розвивати нові форми отримання освіти - на дому, он-лайн навчання та ін.

Крім того, учасники сесії зачепили одну з найболючіших тем для України - "витік мозків", тобто проблему масової міграції українських фахівців за кордон. Так, польський режисер Кшиштоф Зануссі у своєму відеозверненні назвав цей процес небезпечним для країни: "Зміна суспільства починається від певних груп еліт. Еліта - це не банкіри, не бізнесмени, не люди при владі. Еліта - це завжди ті, хто несе відповідальність за інших. Тому формування еліт - дуже важлива справа. Проблемою і небезпекою є, коли еліти покидають свою країну, і працюють не на її благо, а для інших народів і країн, інтегруючись з ними".

В результаті учасники сесії проголосували за шість напрямків, від яких залежить майбутнє інтелектуального потенціалу України: вітчизняна наука та інженерія; розвиток духовності, віри і волі (в тому числі і соціальна підтримка молодих вчених); інфраструктура (проблеми освіти та підтримка малих інтернет-груп); розробки майбутнього і інші формати роботи з часом; економічні питання; стабільний розвиток - територіальне і торгове. Експерти прийняли рішення розділитися на 6 груп відповідно, кожна з яких буде лобіювати виділення коштів на конкретний напрямок. Висновки та пропозиції стануть основою групової роботи, яка продовжиться завтра, 28 червня.