ua en ru

У Києві починають дорожчати новобудови, - експерти

За серпень вартість квартир у новобудовах Києва виросла на 1,73%, повідомили в ІАП «Столична нерухомість». Всього в столиці зараз пропонуються квартири в 129 новобудовах, причому левова частка з них (58%) - це економ-клас. Житло бізнес-класу становить 27% пропозиції, преміум - 15%. Середня вартість квадратного метра становить 15 458 грн/кв. м.

За серпень вартість квартир у новобудовах Києва виросла на 1,73%, повідомили в ІАП «Столична нерухомість».
Всього в столиці зараз пропонуються квартири в 129 новобудовах, причому левова частка з них (58%) - це економ-клас. Житло бізнес-класу становить 27% пропозиції, преміум - 15%. Середня вартість квадратного метра становить 15 458 грн/кв. м.
Сильніше всього в серпні подорожчали однокімнатні квартири. В економ-класі вартість метра збільшилася на 1,8% (на 190 грн) - до 10 729 грн, у бізнес-класі - на 1,16% (на 199 грн) - до 17 294 грн.

При цьому в цілому економ клас піднявся в ціні на 1,73% - до 10 763 грн/кв. м, бізнес-клас - на 0,65% (до 17 384 грн/кв. м), "преміум-клас" - на 0,27% (до 26 044 грн/кв. м.).
Експерти відзначають, що ривок цін почалося в кінці серпня, коли ситуація в зоні АТО загострилася до розмови про повноцінне військове вторгнення, а курс долара знову став підніматися.
«Ті, у кого прайсові ціни в гривні, в більшості випадків підвищили їх на 500-3000 грн, посилаючись на більш пізній етап продажу своїх об'єктів», - пояснили аналітики компанії UDP.

Як ростуть ціни
Приміром, наприкінці серпня корпорація Укрбуд повідомила своїм клієнтам, що підняла ціни на ряді об'єктів. «Вартість квадратного метра на деяких комплексах була підвищена на 5-7% (приблизно на 1000 грн за кв. м. - Авт.). При девальвації таке підвищення, хоч і не таке стрімке, як падіння курсу національної валюти і підвищення вартості будматеріалів, - вимушений захід», - сказала «Вістям» начальник департаменту продажу корпорації Укрбуд Оксана Голобородько, посилаючись на подорожчання будматеріалів і палива. Все це веде до підвищення собівартості квадратного метра.
Ті ж, у кого прайс в умовних одиницях, а це статусні об'єкти бізнес - і преміум-класу, щоб втримати заявлений діапазон, але зберегти прийнятність пропозиції, встановлюють занижений курс на всю суму або її частину. При цьому курс фіксують в договорах. «Житловий комплекс «Покровський посад» преміум-класу вже введено в експлуатацію. Залишилися квартири (середня ціна близько 2,5 тис. у.е. за кв. м.) ми пропонуємо за фіксованим курсом 10 грн/$», - розповіли нам у компанії НЕСТ.
А у відділі продажів Престиж-Холу розповіли, що за умови стовідсоткової оплати у вересні буде використаний курс 10 грн за у.е. «Але якщо ви вибираєте розстрочку від півроку до двох років, то розрахунок піде йде за курсом Нацбанку на день оплати», - попередили там.

У Парк-авеню погоджуються зафіксувати в договорі оплати ціну квадратного метра, якщо відразу вноситься не менше 35% вартості.
В Crystal Park (поруч з парком Пушкіна, ціна квадратного метра починається з 2,6 тис. у.е.) пропонують відразу сплатити 30% по курсу 10 грн/$, решта 70% - за курсом НБУ.
Інші забудовники оголошують акційний курс на якийсь тип квартир, продаж яких хочуть стимулювати. Наприклад, залишилися квартири на першому поверсі продаються навіть за курсом 9 грн.
Змінився порядок надання індивідуальних знижок. Якщо раніше більшість «скидало з ціни 10% при стовідсотковою передоплатою, то тепер знижку нараховують за умови 50% оплати, а її розмір варіюється від 2 до 10%. При цьому знижки тим нижче, чим менше початковий внесок в разі розстрочення.

Що далі
Експерти прогнозують фіксацію ціни за квадрат у валюті і подальше подорожчання гривні.
«Підвищення курсу 8 грн до 13 грн - 70%-ве зростання. Ціна квадрата в перерахунку на гривню на первинному ринку за той же час зросла в середньому на 37,5%, а в перерахунку на долар навіть снизались майже на 20%, - нагадав директор ARPA RealEstate Михайло Артюхов. - Але більшість забудовників все одно прораховували свої проекти в «доларах», тому можна прогнозувати подальшу фіксацію цін у.е. А тих проектах, які номінуються у гривні, зростання цін буде йти «навздогін» за курсом».
Правда, різке підвищення цін пом'якшується не менш різким зменшенням попиту в зв'язку з війною на сході. «У серпні, швидше за все, ми побачимо зниження обсягів продажів на 10-20% порівняно з липнем. Прогнози на осінь давати некоректно», - наголосив у розмові з «Вістями» віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

У Києві починають дорожчати новобудови, - експерти