ua en ru

У Києві до кінця 2014 р. будуть побудовані два перинатальних центри для породіль з серцевими патологіями, діабетом та ВІЛ, - КМДА

У Києві до 2014 р. планується побудувати і запустити в експлуатацію два перинатальних центру, які будуть єдиними у своєму роді в Україні і будуть допомагати в пологах як жінкам хворим на ВІЛ-СНІД, так і жінкам із цукровим діабетом і вродженим пороком серця. Про це повідомила перший заступник начальника головного управління охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації Валентина Заліська, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, перинатальний центр на Оболоні в Києві буде побудований і запущений в експлуатацію до кінця наступного року і в ньому зможуть народжувати жінки, хворі на гепатит, ВІЛ-СНІД, туберкульоз, а також наркозалежні жінки. "У нас вже проектна документація готова і ми вже почали там роботи. Розраховуємо, що до кінця наступного року він буде вже введений в експлуатацію", - сказала Заліська, додавши, що він зможе щорічно допомагати народжувати 1,1 тис жінкам в рік, оскільки буде обладнаний 100-110 акушерськими місцями.

Також Заліська уточнила, що близько 60 млн грн, які необхідні для його будівництва будуть профінансовані національним проектом "Нове життя", з яких 40 млн грн піде на проведення реконструкції будівлі та 20 млн грн на придбання дорогого устаткування. Ще 12 млн грн планується дофінансувати з місцевого бюджету.

Другий перинатальний центр буде побудований, за словами Залеської до кінця 2014 року на базі пологового будинку №5. "Це буде основний перинатальний центр у місті Києві, тому що там будуть народжувати жінки найскладніші, найтяжчі (цукровий діабет, вроджений порок серця) ....Ми плануємо, що наступного року ми почнемо вже певні роботи, а до кінця 2014 року ми введемо основний самий великий перинатальний центр, де буде абсолютно все", - сказала Заліська.

Читайте також: У проекті держбюджету-2013 передбачено до 380 млн грн на будівництво перинатальних центрів, - Акімова